Το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε το Σάββατο η Βρετανία, μόλις πέντε ημέρες πριν από την αποχώρησή της από την ΕΕ, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις μεταξύ χωρών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική παγκόσμια στροφή στην ιστορία της Βρετανίας.

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η εμπορική συμφωνία 1.246 σελίδων, όπως και τα συμφωνηθέντα για την πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών, την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια σειρά κοινών διακηρύξεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, Βρετανία και ΕΕ θα απολαμβάνουν «ειδική σχέση», ως αποτέλεσμα της ιστορικής εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές. «Μπορούμε να εισέλθουμε σε ένα νέο, πιο ελπιδοφόρο κεφάλαιο της ιστορίας μας. Μπορούμε να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο φιλικής συνεργασίας με την ΕΕ, μία ειδική σχέση μεταξύ ίσων», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 30 Δεκεμβρίου και με την υποστήριξη και της Αντιπολίτευσης των Εργατικών – θεωρείται βέβαιοπως θα περάσει σε νόμο. Παρ΄ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους ευρωσκεπτικιστές από το κόμμα του να στηρίξουν τη συμφωνία, σύμφωνα με την Telegraph.

Πηγή: patrastimes.gr