Στη Λευκωσία θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Η σύνοδος αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς διεξάγεται στην Κύπρο, λίγο μετά την εκλογική νίκη στα κατεχόμενα του εκλεκτού της τουρκικής κυβέρνησης, εθνικιστή Ερσίν Τατάρ, και βέβαια την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει όλο και περισσότερο την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο –σε μια προσπάθεια να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών– με το Ορούτς Ρέις να πλέει προς το Καστελόριζο και τα όρια της σχετικής Navtex να είναι στα 6,5 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού, με το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, καθώς και με την ανακοίνωση για επέκταση της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την τελευταία αυτή ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δήλωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «η απόφαση αυτή είναι προδήλως παράνομη, καθώς επικαλύπτει περιοχές που ανήκουν, όχι μόνο στην ελληνική δικαιοδοσία, αλλά και στην ελληνική κυριαρχία. Δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια.

Δεν εξυπηρετεί σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Προσκρούει μετωπικά στη διεθνή νομιμότητα. Και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «δεν φοβόμαστε τίποτα. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα. Είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Ρωτήθηκε, ακόμα, για το δημοσίευμα του «Poltico», το οποίο έγραψε αναφορικά με το θέμα του εμπάργκο όπλων που έθεσε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής, ότι συμπεριελήφθη στο προσχέδιο των Συμπερασμάτων, αλλά όχι στο τελικό κείμενο. Ο κ. Πέτσας δεν το διέψευσε, αλλά δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, απαντώντας: «Σε αυτή τη φάση, ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως το εμπάργκο όπλων και θα περιμένουμε να δούμε τη συνολική αξιολόγηση της Ε.Ε. και τις τελικές της αποφάσεις απέναντι στη συμπεριφορά της Τουρκίας», θέτοντας ως «απώτερο ορίζοντα» τη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται, τέλος, ότι την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

Πηγή: patrastimes.gr