Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για τη στελέχωση του Πανεπιστημίου Πατρών με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 30.000 προπτυχιακούς και 1.900 μεταπτυχιακούς φοιτητές και διακρίνεται μέχρι σήμερα για την ποιοτική εκπαίδευση, την ακαδημαϊκή  εξωστρέφεια και την αδιάλειπτη ερευνητική δραστηριότητα, ενώ αρκετά τμήματά του έχουν βραβευτεί σε διεθνές επίπεδο.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Πατρών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, αφού τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικά κενά που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του.

Συγκεκριμένα, από το 2017 μέχρι και σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 93 καθηγητές, ενώ έως τις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 33 επιπλέον καθηγητές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι κενές θέσεις του 2009 προκηρύχτηκαν φέτος με καθυστέρηση 11 ετών, η οποία επιδείνωσε τα υφιστάμενα προβλήματα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπηρετούσαν 759 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) και τα τμήματα του ανέρχονταν σε 22, ενώ σήμερα υπηρετούν 717 μέλη ΔΕΠ και τα τμήματα έχουν αυξηθεί σε 35.

Τέλος, αρκετά πανεπιστήμια της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, καταγράφουν σοβαρές δυσλειτουργίες στην απρόσκοπτη λειτουργία ορισμένων σχολών, αφού δεν μπορούν να διδαχθούν όλα τα γνωστικά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το επίπεδο του προγράμματος σπουδών.

Συνεπώς, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχεται στους φοιτητές του Πανεπιστημίου  Πατρών, είναι απαραίτητη η άμεση επαναπροκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών για το σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει την Υπουργό Παιδείας: α) σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τη στελέχωση του Πανεπιστημίου Πατρών με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό και β) ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Πηγή: patrastimes.gr