Η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών εκτάσεων λόγω των πυρκαγιών το 2021 από την αρχή της χρονιάς ως τη 14η Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ιταλία κάηκαν 1.200.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιφάνεια περίπου ίση με αυτή σχεδόν ολόκληρης της Ρώμης, της πρωτεύουσας.

Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο κάηκαν 1.160.000 στρέμματα.

Η Ιταλία κατέγραψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ: Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τη 14η Αυγούστου στις περιφέρειές της ξέσπασαν 472 μεγάλες πυρκαγιές, οι περισσότερες στην ΕΕ. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ισπανία, με 228 πυρκαγιές.

«Συζητήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό (της Ιταλίας) Μάριο Ντράγκι μέτρα στήριξης, αρχίζοντας από τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους κτηνοτρόφοι και αγρότες και να αποφύγουμε την εγκατάλειψη των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές», δήλωσε χθες ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, ο Στέφανο Πατουανέλι.

Στα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος «Κοπέρνικος» (EFFIS), μόνο στην Εύβοια η καμένη έκταση εκτιμάται σε 507.950 στρέμματα, ενώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 700.000 στρέμματα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά. Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους καμένων εκτάσεων είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας και είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα, ενώ η τρίτη σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέματα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις καταγραφές της Πυροσβεστικής, οι πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 δεν θεωρούνταν ενιαίο μέτωπο. Έχουν καταγραφεί σαν τρεις διαφορετικές, διακριτές πυρκαγιές με διαφορετικά αίτια κλπ.

Πηγή: patrastimes.gr