Στην Πάτρα βρέθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρο Δημητρογιάννη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης  για το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο Διαχείρισης Λυμάτων της Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε αναλυτική αναφορά ζητημάτων που απασχολούν την Περιφέρεια, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Επιπλέον συζητήθηκαν διεξοδικά και τα δεδομένα που υπάρχουν στην παρούσα φάση για τα έργα επεξεργασίας και τη διαχείριση των λυμάτων οικισμών άνω των 2000 κατοίκων.

20200618 ΑΡΑΒΩΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΜΑΤΩΝ

Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τους τελευταίους μήνες προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανέφερε: «Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα στην Πάτρα σηματοδοτεί τη βούληση της κεντρικής διοίκησης να συνδράμει την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της χώρας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κυρίως όμως, πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Από την πλευρά του ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι  η χώρα θα έπρεπε από το 2005 να έχει συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, η οποία προβλέπει ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί θα έπρεπε να έχουν δίκτυα και εγκαταστάσεις διαχείρισης των αστικών αποβλήτων. «Πρέπει να βιαστούμε για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, καθώς η χώρα ήδη καταβάλλει πρόστιμα για την μη συμμόρφωση με την Οδηγία και απειλείται με την επιβολή νέων βαρύτατων προστίμων» υπογράμμισε

Στη τεχνική συνάντηση που ακολούθησε, παρουσία εκπροσώπων των Δήμων, της ΜΟΔ, της Διαχειριστικής Αρχής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση και καθορίστηκαν οι επόμενες δράσεις.

Ο κ. Δημητρογιάννης τόνισε ότι η έναρξη του κύκλου των διαβουλεύσεων για τα επικαιροποιημένα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Σχέδια Λυμάτων από την Δυτική Ελλάδα αποδεικνύει και την αναγνώριση εκ μέρους του Υπουργείου  προς την Περιφέρεια του σημαντικού έργου που έχει συντελεστεί και της άοκνης προσπάθειας που καταβάλλεται για την βελτίωση και την καλύτερη διαχείριση των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων.

Πηγή: patrastimes.gr