Στην ολοκλήρωση της online διασύνδεση 600.000 ταμειακών μηχανών, αλλά και των POS, με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές έως το τέλος του έτους -οπότε κι εκτιμάται ότι η χώρα θα αφήσει πίσω της την εποχή του κορονοϊού- ποντάρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία που θα δώσει τη δυνατότητα για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις και κατά συνέπεια και για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ως εκ τούτου, η αγορά των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, θα είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους ενώ όπως φημολογείται, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.

Από τα τέλη Μαρτίου, όπου και εκπνέει η προθεσμία για την απόσυρση των παλαιών ταμειακών -και η προθεσμία αναβάθμισης των τεχνικών προδιαγραφών του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ)- ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των ταμειακών και των POS με το Taxis, ενώ από τον Απρίλιο (σ.σ. εφόσον δεν υπάρξει νέα παράταση) θα αρχίσει και η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων το οποίο πήρε επίσης παράταση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών POS, με στόχο να υπάρχει διασφάλιση ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία κάθε επιχείρησης.

Για όσες επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί μέχρι στιγμής με το Τaxis, η εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή, αλλά δεν γνωρίζει πώς έγινε η συναλλαγή, δηλαδή εάν η διενεργήθηκε με μετρητά ή ηλεκτρονικά. Έτσι, η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το ηλεκτρονικό σύστημα POS θα δώσει και τη συγκεκριμένη πληροφορία στη φορολογική διοίκηση.

Με χρονοκαθυστέρηση
Ωστόσο, η καταχώρηση των αποδείξεων στην ηλεκτρονική μερίδα (my Data) που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας, δεν θα γίνεται τόσο αυτόματα, αλλά με κάποια χρονοκαθυστέρηση.

Η καθυστέρηση αποστολής των αποδείξεων, θα είναι ανάλογη του κινδύνου φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο myData, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών.
Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24 ώρες.

Πηγή: patrastimes.gr