Στην τελική ευθεία της επικαιροποίησης των προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο βρίσκονται στην Κουμουνδούρου λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, το προσεχές Σάββατο.

Οι συσκέψεις υπό τον Αλέξη Τσίπρα είναι συνεχείς καθώς «χτενίζουν» τα μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματός του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» με ασφαλείς πληροφορίες να αναφέρουν πως λόγω της ύφεσης θα υπάρξουν μεταβολές  και στο μείγμα των μέτρων που θα παρουσιάσει το κόμμα δια του  προέδρου του.

Στήριξη επιχειρήσεων- εργασίας

Στον πυρήνα των προτάσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το «capital.gr», θα βρίσκεται η ανάγκη για στήριξη επιχειρήσεων και εργασίας με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, όπως είπε χθες, σε σύσκεψή του με  παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους εργαζομένων.

Η κριτική προς την Κυβέρνηση για την Οικονομία συμπυκνώνεται ήδη από  τον Μάρτιο στους ισχυρισμούς:

1. Η χώρα είχε μπει σε ύφεση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας

2. Η  κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει ουσιαστικά ούτε τις επιχειρήσεις ούτε τους εργαζομένους εμπροσθοβαρώς, βαθαίνοντας την ύφεση.

Αυτό επανέλαβε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χθες από την Θεσσαλονίκη:

«Η λογική μας ήταν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με κρατική ενίσχυση τόσο οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όσο και οι θέσεις εργασίας. Η βασική μας θέση και επιλογή ήταν η επιδότηση των επιχειρήσεων από το κράτος για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε επακριβώς , επιμένοντας στην ανάγκη επιδότησης της εργασίας δια της στήριξης των επιχειρήσεων και όχι της αναστολής της.

Περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις του για την Οικονομία, ο κ. Τσίπρας , διαμήνυσε στους παραγωγικούς φορείς πως

«Το κρίσιμο είναι μιλήσουμε για  την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να κρατηθεί η εργασία στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Να μην σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη και να μην βρεθούμε στις καταστάσεις που βιώσαμε τα πρώτα χρόνια των μνημονίων».

Η «μάχη» των μικρομεσαίων 

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι αιτιάσεις της Κουμουνδούρου για απόπειρα της Κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία εις βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Αυτό περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας ως κρίσιμο δίλημμα των επόμενων μηνών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist περί εφαρμογής της «ανοσίας της αγέλης» στην Οικονομία και σε αυτό εστίασε την επίθεσή της στην Κυβέρνηση η νέα τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, αναφέροντας πως:

«Ήδη  200.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη κινδυνεύουν να χαθούν, γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στήριξης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των μισθών. Η επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας δεν βοηθάει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αφέθηκαν χωρίς στήριξη και εξωθούνται από την κυβέρνηση σε απολύσεις και λουκέτα. Το μέτρο δεν βοηθάει ούτε τους εργαζόμενους αφού μην βάζοντας κανένα όρο για διατήρηση των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας αποσκοπεί στην ανακύκλωση ενός μέρους της ανεργίας από τις μεγαλύτερες και πιο ισχυρές επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν, με ταυτόχρονη επέκταση της ελαστικής απασχόλησης».

Πηγή: patrastimes.gr