Τις βαρύτατες ποινές που τους επιβλήθηκαν πρωτόδικα, θα επιχειρήσουν να μειώσουν στις αρχές Μαρτίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, δύο Σύροι ηλικίας 29 και 54 ετών οι οποίοι κατηγορούνται για το ναυάγιο που προκλήθηκε ανοικτά του Καστελλόριζου πριν από έξι χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο  ένα βρέφος μαζί με έναν 16χρονο, μία 45χρονη και μία ακόμα γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Συγκεκριμένα οι δύο αλλοδαποί κατηγορούνται για κατά συναυτουργία πρόκληση ναυαγίου από το οποίο επήλθε θάνατος, κατά συναυτουργία παράνομη μεταφορά με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην επικράτεια κατά συρροή εκ της οποίας προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη είσοδο στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις.

Για αυτές τις κατηγορίες οι δύο Σύροι τον Γενάρη του 2017 κρίθηκαν ένοχοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου και τους επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 120 ετών, φυλάκιση 3 μηνών (εκτιτέα τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 1.600.500 ευρώ στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τα ναυάγιο
Το ναυάγιο σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015 στη θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης.

Ειδικότερα, νωρίς το πρωί οι επιβάτες του ιστιοφόρου «ΤΑΟ» σημαίας ΗΠΑ που ταξίδευαν στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου, εντόπισαν ένα ναυτικό μίλι από την ακτή, μέσα στο νερό, 12 αλλοδαπούς, τους οποίους διέσωσαν και περισυνέλλεξαν, καθώς και ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του, το οποίο μεταφέρθηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Οι επιβάτες του ιστιοφόρου ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Μεγίστης και μετέφεραν στο λιμάνι του νησιού τους μετανάστες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, το ταξίδι των συνολικά 15 μεταναστών που επέβαιναν στη βάρκα ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα από το Κας της Τουρκίας. Όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω καιρικών συνθηκών η βάρκα ανετράπη και ημιβυθίστηκε.

Όπως δήλωσαν οι διασωθέντες στους Λιμενικούς, αγνοούνταν 4 άτομα, ανάμεσα στα οποία και ο ένας εκ των δύο διακινητών τους. Για τον εντοπισμό τους άμεσα απέπλευσε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το πλήρωμα του οποίου εντόπισε τις σορούς των τριών εκ των μεταναστών, που αφορούσαν μία 45χρονη, έναν 16χρονο και μία γυναίκα αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Από τον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθησαν αρχικά ο 29χρονος αλλοδαπός ως ο πρώτος Κυβερνήτης – διακινητής, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους διασωθέντες, και στη συνέχεια συνελήφθη και ο δεύτερος αλλοδαπός Κυβερνήτης – διακινητής, ηλικίας 54 ετών, ο οποίος εντοπίστηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2015, στη βραχώδη περιοχή «ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ» βόρεια της Μεγίστης. Ο 54χρονος είχε εντοπιστεί από ψαρά που συμμετείχε στις έρευνες και όπως έγινε γνωστό, προκειμένου ο διακινητής να αποφύγει τη σύλληψη του, ζητούσε επίμονα να τον μεταφέρει στην Τουρκία έναντι αμοιβής.

Η «συμφωνία» και το ταξίδι
Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μεταναστών αλλά τα στοιχεία της δικογραφίας το ταξίδι των 15 Σύρων προς τη χώρα μας, είχε «κλειστεί» στην Κωνσταντινούπολη και για αυτό πλήρωσαν ο καθένας το ποσό των 2.800 ευρώ. στη συνέχεια όλοι οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στη Σμύρνη και εν συνεχεία στο Φετιγέ όπου και διέμειναν εκεί έως τις 17 Οκτωβρίου 2015 το απόγευμα οπότε και μεταφέρθηκαν στα παράλια της Τουρκίας στο Κας και επιβιβάστηκαν στο σκάφος με κυβερνήτες τους δύο Σύρους ηλικίας 29 και 54 ετών.

Οι πρόσφυγες κατέθεσαν επίσης πως το ταξίδι έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν ενισχυμένοι, ενώ οι διακινητές φέρονται να είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών. Το δε σκάφος ήταν μικρό και δύσκολα μπορούσε να αντέξει έως 10 άτομα πόσο μάλλον 15 που ήταν οι πρόσφυγες και υπό αυτές τις συνθήκες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η βάρκα να ανατραπεί και να βυθιστεί η μισή!

Οι επιβάτες του σκάφους βρέθηκαν τότε στη θάλασσα και παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζαν κολύμπι οι περισσότεροι, άντεξαν για περίπου 10 ώρες οπότε και περισυλλέγησαν και μεταφέρθηκαν στο Καστελλόριζο. Ωστόσο δεν είχαν όλοι καλό τέλος, καθώς οι τέσσερις εξ αυτών άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά.

Πηγή: rodiaki.gr

Πηγή: patrastimes.gr