Τα «απόνερα» της σεισμικής δόνησης των 5.8 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (χθες0 στην περιοχή του ηρακλείου της Κρήτης, ενεργοποίησαν τα ανακλαστικά των επιστημόνων αλλά και τοπικών κοινωνιών για περιοχές με έντονη σεισμικότητα.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών Άκης Τσελέντης μιλώντας στην εκπομπή του Γιάννης Γεωργόπουλου ‘Πράσινο, Κόκκινο σε Γαλάζιο Φόντο», στον max fm , αποκάλυψε πως  η περιοχή του Δυτικού Κορινθιακού, η οποία περιλαμβάνει και τον «άξονα» Αραχωβιτίκων – Ναυπακτίας είναι μία από αυτές που χρήζουν ιδιαίτερης παρατήρησης καθώς εξακολουθεί να παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Αντιθέτως ο κ. Τσελέντης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ΄τι αφορά τόσο τα ρήγματα στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου, όσο και στα Ιόνια Νησιά καθώς όπως είπε δεν παρατηρείται ενεργοποίησης μεγάλων ρηγμάτων, ενώ όπως ανέφερε τα κτίρια είναι σε καλή κατάσταση με τις οικοδομές ιδιαίτερα στα νησιά του Ιονίου να αντέχουν σεισμικές δονήσεις πολλών G.

Προβληματίζει η Νίσυρος

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόσθεσε επίσης ότι μία ακόμα περιοχή που είναι υπο παρακολούθηση, είναι η Νίσυρος, που έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία δεν προέρχεται από τον Ηφαιστειογενή της χώρο.

Η μεγαλύτερη επιτάχυνση που έχει παρατηρηθεί σε σεισμό

Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε, ότι  στον χθεσινό σεισμό του Ηρακλείου, η επιτάχυνση που καταγράφηκε είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφή από σεισμό στον Ελλαδικό χώρο, και ήταν της τάξεως των 0.8 G  όταν ο άνθρωπος στο 1G απογειώνεται.

Πηγή: patrastimes.gr