Πάνω από 30 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που έχουν προκύψει από τις νέες εστίες που εντοπίζονται εντός του Αγίου Όρους και τέσσερις μοναχοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο “Grtimes” ο Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος πριν από δύο εβδομάδες, η περιοχή ήταν σχεδόν COVID free με το πολύ 3-4 επιβεβαιωμένα περιστατικά. Πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 33-34 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνο κανένα κρούσμα δεν εντοπίστηκε σε μοναστήρι. Τα νέα περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε κελιά της Νέας Σκήτης στην νότια μεριά του Αγίου Όρους και σε ένα κελί στην Αγία Άννα. Τέσσερις μοναχοί χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, χωρίς να χρειαστεί κανείς μέχρι στιγμής να διασωληνωθεί.

Ο Διοικητής του Αγίου Όρους εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με τις νέες μολύνσεις συνδέοντας τον αυξημένο αριθμό τους με την αύξηση των κρουσμάτων γενικά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Χαλκιδική. «Δεν είναι αλήθεια ότι μοναχοί που βγήκαν για δουλειές, έφεραν τον ιό πίσω» σχολιάζει ο κ. Μαρτίνος αναφέροντας την περίπτωση ενός μοναχού, που νόσησε αφού βγήκε από το Άγιον Όρος για την κηδεία της μητέρας του.

Μπλόκο στις επισκέψεις μέχρι 15 Απριλίου
Χθες (31.03) ανακοινώθηκε νέα παράταση της αναστολής όλων των προσκυνηματικών επισκέψεων με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή Αρίστου Κοσμίρογλου μέχρι τις 15 Απριλίου. Παράλληλα σε όλες τις πύλες -Ουρανούπολη, Τρυπητή και Ιερισσό- διενεργούνται καθημερινά rapid test σε κάθε εισερχόμενο.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για μοναχούς και εργαζόμενους εντός των ορίων του Αγίου Όρους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως σημειώνει ο κ. Μαρτίνος υπενθυμίζοντας όμως, ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει επιτευχθεί η ανοσία από μοναχούς που νόσησαν, ενώ πολλά μοναστήρια έχουν ορίσει και τηρούν πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας.

Πηγή: patrastimes.gr