Λίγο πριν από την ανάρτηση των νέων τελών κυκλοφορίας εν μέσω πλέον του δεύτερου lockdown το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για να προχωρήσει σε πιο ευνοϊκό χρονικό περιθώριο για την αποπληρωμή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο της παράτασης έως το τέλος του Φεβρουαρίου για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο.

Τι σημαίνει η πιθανή παράταση για τους πολίτες

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ αντί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021 μέχρι 31 Δεκεμβρίου, με την παράταση που θα δοθεί θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν δύο μήνες αργότερα.

Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είχε δώσει παράταση 15 ημερών για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020.

Τι ισχύει έως σήμερα

Να σημειωθεί πως εν μέσω της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών δεν επέφερε ούτε φέτος κάποια αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας 2021 περίπου πέντε εκατομμυρίων οχημάτων, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πληρώσουμε τα ίδια με πέρυσι.

Ωστόσο, υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με την εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα. Το πρότυπο πρέπει να εφαρμοστεί κανονικά από την 1/1/2021 και αν δεν υπάρξει αλλαγή στις φόρμουλες υπολογισμού, είναι πιθανό να προκαλέσει αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων οχημάτων τα οποία θα εμφανιστούν στα χαρτιά να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.

Δεδομένου ότι δεν είναι περίοδος για δυσάρεστες εκπλήξεις ούτε για “φρενάρισμα” στις πωλήσεις των καινούργιων (και κατά τεκμήριο λιγότερο ρυπογόνων) ΙΧ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού ώστε να μην προκύψουν επιβαρύνσεις.

Αντίθετες είναι οι προθέσεις: να υπάρξουν αντικίνητρα για την διατήρηση στην κυκλοφορία των παλαιών οχημάτων και η αύξηση των τελών κυκλοφορίας είναι ένας τρόπος να γίνει αυτό. Όχι όμως τώρα καθώς η αγορά προσαρμοστεί να συνέλθει από το χτύπημα της πανδημίας που δεν λέει να υποχωρήσει.

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Νέα ευνοϊκότερη κλίμακα

Η κατάσταση έχει ως εξής. Μετά τις δύο αναβολές που έχουν δοθεί, από την 1/1/2021 πρέπει να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο μέτρησης των αερίων ρύπων στα οχήματα. Αυτό το μοντέλο επιφέρει αυξήσεις στις καταγεγραμμένες εκπομπές περίπου κατά 20%.

Επειδή όμως για όλα τα ΙΧ που έχουν αποκτηθεί μετά τον Νοέμβριο του 2010, τα τέλη κυκλοφορίας συνδέονται με τους ρύπους, μια πιστή εφαρμογή του μοντέλου χωρίς αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, θα επέφερε και αύξηση των επιβαρύνσεων για ρους οδηγούς που θα αποκτούσαν καινούργιο αυτοκίνητο.

Πώς θα αποφευχθεί αυτό; Το σενάριο προβλέπει ότι θα ισχύσει μια νέα κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας η οποία θα αφορά μόνο στα οχήματα που θα αποκτηθούν μετά την 1/1/2021. Αυτή η κλίμακα, θα είναι ευνοϊκότερη από την αντίστοιχη που ισχύει σήμερα ώστε να “απορροφηθούν” οι επιβαρύνσεις. Όσο για τους οδηγούς που έχουν ή θα αποκτήσουν ΙΧ μέχρι το τέλος του έτους, πρακτικά δεν θα αλλάξει τίποτα.

Πηγή: patrastimes.gr