Αναχώρησε από το Όμσκ της Σιβηρίας το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για την διακομιδή ασθενών που μετέφερε τον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, στη Γερμανία όπου θα εισαχθεί σε νοσοκομείο που έχει προετοιμαστεί για να του προσφέρει φροντίδες.

Την είδηση, που μεταδίδουν όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, στο Twitter.

Η πτήση προς το Βερολίνο είχε διάρκεια περίπου πέντε ώρες και το αεροσκάφος του Ναβάλνι προσγειώθηκε ήδη στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο 44χρονος πολιτικός και ακτιβιστής, ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του Πούτιν, εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Όμσκ την Πέμπτη.

Οι υποστηρικτές του, αλλά και το στενό του περιβάλλον, πιστεύουν ότι ο πολιτικός δηλητηριάστηκε.

Μάλιστα κατηγορούν το Κρεμλίνο όχι μόνο ότι σχεδίασε τη δηλητηρίαση αλλά και πως καθυστερούσε εσκεμμένα την μεταφορά του Ναβάλνι στο γερμανικό νοσοκομείο.

Το «πράσινο φως»
Μέχρι αργά την Παρασκευή βρισκόταν σε εξέλιξη ένα θρίλερ για την υγεία του Ναβάλνι, με τους γιατρούς του νοσοκομείου πρώτων βοηθειών της πόλης Όμσκ να αρνούνται να επιτρέψουν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του εξωτερικού λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του.

Στη συνέχεια, όμως, έγινε γνωστό πως άναψαν το «πράσινο φως», καθώς η κατάστασή του είχε σταθεροποιηθεί.


Πηγή: (AP Photo/Elena Latypova)

«Δεν έχουμε αντίρρηση να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο, αυτό δεν θα γίνει τώρα αμέσως αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε ο Ανατόλι Καλινίτσενκο, αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου, Αλεξάντρ Μουραχόφσκι είχε δηλώσει ότι το συμβούλιο των γιατρών στο οποίο συμμετείχαν και Γερμανοί γιατροί από νοσοκομείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεταφορά του Ναβάλνι είναι παρακινδυνευμένη και ότι ο πολιτικός θα παραμείνει στο Όμσκ έσω ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση του.

Παράλληλα δήλωσε ότι κανείς δεν πρόβαλε αντίρρηση κατά τη διάρκεια του ιατρικού συμβουλίου, εννοώντας ότι και οι Γερμανοί γιατροί είχαν την ίδια άποψη.

Ωστόσο αργότερα, η γερμανική οργάνωση ακτιβιστών Cinema for Peace Foundation που έστειλε το αεροσκάφος για να μεταφέρει τον Ναβάλνι στο Βερολίνο, ανακοίνωσε ότι οι Γερμανοί γιατροί που ταξίδεψαν την περασμένη νύχτα με προορισμό την πόλη Oμσκ για να μεταφέρουν τον Ναβάλνι στο Βερολίνο για θεραπεία δήλωσαν ότι ο Ναβάλνι μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια και άμεσα αεροπορικώς.

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας δήλωσαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι στα εργαστήρια της αστυνομίας εντόπισαν σε δείγματα που πήραν από τα μαλλιά και τα χέρια του Αλεξέι Ναβάλνι, ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.

Ποια ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του
Νωρίτερα, ο Αλεξάντερ Μουραχόφσκι, ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Ομσκ όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι, είχε δηλώσει ότι στα ρούχα και στα χέρια του 44χρονου Ναβάλνι εντοπίσθηκαν ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής του Ομσκ, η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι.

Η αστυνομία ανέφερε ότι για την ύπαρξη της βιομηχανικής αυτής ουσίας ενημερώθηκαν αμέσως οι γιατροί.

Πηγή: patrastimes.gr