Αν και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της ρύθμισης για την αποπληρωμή των χρεών όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο το ευνοϊκό αυτό μέτρο πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για ανακουφίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ειδικά όσους είχαν προχωρήσει πέρυσι σε ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο.

 Υπενθυμίζεται πως από το σύνολο των οφειλών ύψους 5,896 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν πέρυσι με τους νόμους 4611/2019 και 4621/2019, εισπράχθηκαν το 2019 μόλις 700 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 5,2 δισ. ευρώ είχε προγραμματισθεί να εισπραχθούν σταδιακά έως το 2029. Ενδεικτικά για εφέτος αναμένονταν έσοδα 784 εκατ. ευρώ και το 2021 έσοδα 690 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμη πως με τους νόμους 4611/2019 και 4621/2019 δόθηκε η δυνατότητα σε πάνω από το 60% των ρυθμίσεων και συνολικά σε πάνω από το 83% των ρυθμιζόμενων οφειλών να ρυθμιστούν στο μέγιστο αριθμό δόσεων. Και αυτή τη δυνατότητα την αξιοποίησαν 576.445 φυσικά πρόσωπα και 39.939 νομικά πρόσωπα.

Ωστόσο, η πανδημία ήλθε να ανατρέψει αυτούς του στόχους και αυτό τον προγραμματισμό, καθώς μεγάλο μέρος των 616.384 ρυθμισμένων οφειλετών περιήλθε σε οικονομική δυσπραγία. Με απλά λόγια από τα 784 εκατ. ευρώ των ρυθμισμένων οφειλών έχει εισρεύσει ένα αισθητά μικρότερο ποσό και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 690 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021.

 Το ζητούμενο είναι το εάν η κυβέρνηση θα εντάξει με κάποιο τρόπο και τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές στην ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών όσων επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της εν λόγω ρύθμισης, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο στις οποίες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν μετά τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία, θα πληρωθούν από τον Απρίλιο του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Με αυτή τη ρύθμιση οφειλών η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει ένα νέο κύμα ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, καθώς ήδη τα «φέσια» των ιδιωτών προς το κράτος ξεπερνούν τα 106 δισ. ευρώ.

Στην ειδική ρύθμιση θα ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

  • Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Όλες οι υποχρεώσεις που συσσωρεύθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Η δε εξόφληση των χρεών σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 2,5%.

Πηγή: patrastimes.gr