Με τα επιδημιολογικά δεδομένα να χειροτερεύουν, οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν για επικείμενη χαμένη σεζόν, έστω κι αν το πρώτο κρας τεστ του φθινοπώρου, η αργία της 28ης Οκτωβρίου φέρνει- φαινομενικά- υψηλές πληρότητες.

Τα φαινόμενα ωστόσο απατούν γιατί αφενός τα ξενοδοχεία που παραμένουν αυτή την περίοδο ανοικτά είναι κατά πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες χρονιές (σ.σ. επομένως όσοι λειτουργούν έχουν ικανοποιητικές πληρότητες), αφετέρου, οι αποδράσεις -εξπρές με διανυκτερεύσεις διημέρου ελάχιστα μπορεί να τονώσουν τα έσοδα στους (οδικούς) προορισμούς που συγκεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον κυρίως από πλευράς των Ελλήνων.

Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, από το σύνολο των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα, ανοικτά αυτή την στιγμή είναι κοντά στις 3.000 (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο), ενώ κλειστό είναι το υπόλοιπο 70% των μονάδων, που περιλαμβάνει καταρχάς τα εποχικά ξενοδοχεία τα οποία κλείνουν ούτως ή άλλως, μετά το πέρας της θερινής τουριστικής σεζόν.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας αγγίζει τις 10.000 μονάδες (με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2019 φθάνουν τις 9.971), εκ των οποίων τα 3.965 είναι συνεχούς λειτουργίας και τα υπόλοιπα 6.098 είναι καταγεγραμμένα ως εποχικής.

Επιπλέον, εν μέσω πανδημίας, λόγω της έλλειψης ζήτησης, δεν είναι λίγες οι μονάδες συνεχούς λειτουργίας στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που κατεβάζουν εκ νέου ρολά μέχρι νεοτέρας. Ενδεικτικά στη συμπρωτεύουσα, με βάση τα στοιχεία από την τοπική Ενωση Ξενοδόχων, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι κοντά στο 25% με τα νούμερα να ακολουθούν πτωτικούς ρυθμούς.

Προβληματισμός στους κόλπους των ξενοδόχων επικρατεί τώρα για τους χειμερινούς προορισμούς όπου ούτως ή άλλως η σεζόν στην Ελλάδα είναι μικρή κι επιπλέον, με την έξαρση των κρουσμάτων τελευταία, σε περιοχές που συγκεντρώνουν χειμερινό τουρισμό (π.χ. Καστοριά, Κοζάνη κ.τ.λ.), τα περιθώρια στενεύουν ακόμη περισσότερο.

Ο κλάδος φοβάται ήδη περίοδο Χριστούγεννων ανάλογη με το Πάσχα του 2020, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. Από την άλλη πλευρά και οι πρώτοι μήνες του 2021 αναμένονται εξίσου δύσκολοι από την στιγμή που βρίσκεται στον «αέρα» ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός π.χ. από αεροπορικές οι οποίες, πλήν των συνδέσεων στους κεντρικούς «κόμβους» όπως είναι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για τις συνδέσεις στις περιφερειακές αγορές έχουν μικρότερη ευελιξία.

Ο κ. Τάσιος, ο οποίος επανεξελέγη προ ημερών στη θέση του προέδρου της ΠΟΞ, τονίζει την ανάγκη επιμήκυνσης από τις τράπεζες της διάρκειας των υφιστάμενων δανείων, αλλά και τη σημασία ενός νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να ενταχθούν και μικρότερες επιχειρήσεις.

Ο ίδιος κάνει λόγο για συνθήκες ασφυξίας μέσα στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου με τον αφελληνισμό ξενοδοχειακών μονάδων να είναι πλέον σε κάποιες περιπτώσεις αναπόφευκτος από την επόμενη σεζόν.
newmoney.gr

Πηγή: patrastimes.gr