Στον «αέρα» βρίσκονται περισσότεροι από 320.000 εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, καθώς με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναπροσληφθούν κατά την διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρει στο «Mononews» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου «οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είτε σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας είτε σε εποχικά είναι ελάχιστες και μάλιστα για μετά τις 20 Ιουλίου. Μάλιστα η πλειοψηφία των τουριστών, παρά την μερική απελευθέρωση των πτήσεων, προχωρούν σε ακύρωση των κρατήσεων ακόμη και 48ωρες πριν την έλευση τους στη χώρα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΤ και ενώ ολοκληρώθηκε το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας παραμένουν κλειστά, οι εργαζόμενοι σε αναστολή και μάλιστα οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν εάν θα ανοίξουν και με τι ποσοστό του προσωπικού τον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χότζογλου επισημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα και απαιτούνται διευκρινίσεις σχετικά με την ΚΥΑ που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους που μένουν χωρίς εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

«Στον επισιτισμό τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα καθώς η ΚΥΑ που εκδόθηκε για άλλη μια φορά βάζει όρους και προϋποθέσεις και αποκλείει από την ρύθμιση χιλιάδες εργαζόμενους. Χρειάζονται βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις, ώστε όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι να μην μείνουν χωρίς εισόδημα και ασφαλιστική κάλυψη το καλοκαίρι, διατηρώντας το δικαίωμα για επιδότηση ανεργίας τον χειμώνα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει όλους τους εποχικούς», τονίζει.

Ο κ. Χότζογλου εστιάζει σε τέσσερα σημαντικά ζητήματα, τα οποία έχει θέσει και στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση και την γενική γραμματέα Άννα Στρατινάκη, αναζητώντας λύση για χιλιάδες εργαζόμενους:

-Στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας δεν υπάρχει καμία μέριμνα και δέσμευση από τους εργοδότες για την επαναπρόσληψη των εποχικών υπαλλήλων που απασχολούνταν κάθε χρόνο την τουριστική περίοδο.

-Οι εποχικοί εργαζόμενοι που θα επαναπροσληφθούν, σε περίπτωση που το ξενοδοχείο δεν έχει κρατήσεις τον Αύγουστο και αποφασίσει να κλείσει δεν μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή και δεν δικαιούται κανένα επίδομα.

-Σε περιπτώσεις που τα καταστήματα εστίασης δεν τηρούν το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι αρχές προχωρήσουν σε σφράγισμα της επιχείρησης, όπως προβλέπει ο νόμος, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το μισθό των εργαζομένων.

-Περίπου 70.000 εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης χάνουν την οικονομική ενίσχυση από το κράτος γιατί έλαβαν το επίδομα ανεργίας για μεγαλύτερο διάστημα από 3 μήνες και 5 ημέρες που προβλέπει η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης καθίστανται δικαιούχοι μηνιαίας έκτακτης αποζημίωσης για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, ποσού ίσου προς το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας (400 ευρώ) που έλαβαν. Επίσης οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές όσων προσληφθούν με μερική απασχόληση, καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού

Επιχειρήσεις εστίασης

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της εστίασης που πλήττονται σημαντικά, βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν την δυνατότητα:

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή

-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο

Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση που θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο. Από την 1η Ιουλίου η αναστολή των συμβάσεων εργασίας πρέπει να σταματήσει και να επιστρέψει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων. Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού.

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/6 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού

Οι επιχειρήσεις- εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν:

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή

-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Να σημειωθεί πως η αρχική διάταξη έκανε λόγο για αναστολή έως 30 ημερών για ολόκληρο το 2μηνο, ωστόσο με νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε η δυνατότητα να διαρκέσουν οι αναστολές για σύνολο 60 ημερών.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως και 60 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο. Όσοι παραμείνουν διαρκώς σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου θα λάβουν 1.068 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (534 ευρώ ανά μήνα). Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/7 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτό το δίμηνο είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε οριστική ανάκληση των αναστολών. Οι συμβάσεις των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύνανται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες έχουν την δυνατότητα να:

α. προβούν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1/5/2020 Π.Ν.Π. (A’ 90),

β. εφαρμόσουν το άρθρο 4 «Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων εργασίας – Καταβολή ποσού πλέον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού» του υποκεφαλαίου Α.2 της υπ’ αρ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1078),

γ. κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (A’ 104) για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους που δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί οριστική ανάκληση αυτής.

Πηγή: patrastimes.gr