Η επιβίωση του Γιαχία Σινουάρ και η στρατηγική επικοινωνίας της Χαμάς

Η επιβίωση του Γιαχία Σινουάρ και η στρατηγική επικοινωνίας της Χαμάς

Η Χαμάς, υπό την ηγεσία του Γιαχία Σινουάρ, εφαρμόζει επικοινωνιακές μεθόδους που μοιάζουν απολύτως παραδοσιακές, προκειμένου να αποφύγει την παρακολούθηση από τον ισραηλινό στρατό. Ο Σινουάρ, αρχηγός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έχει αναπτύξει ένα περίπλοκο σύστημα αγγελιαφόρων και χειρόγραφων σημειώσεων για να διευθύνει τις δραστηριότητες της οργάνωσης από τις υπόγειες σήραγγες όπου κρύβεται, αποφεύγοντας τη χρήση τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών μέσων που θα μπορούσαν να παρακολουθούνται.

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος γεννήθηκε το 1962 σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα, έχει μια μακρά ιστορία στη Χαμάς. Μετά από 22 χρόνια φυλάκισης για την απαγωγή και δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών, αποφυλακίστηκε το 2011 και εξελέγη αρχηγός το 2017. Κύρια προτεραιότητα των ισραηλινών αρχών ήταν η εξουδετέρωσή του, κάτι που αποτυπώνει τη σημασία του ως στρατηγικό ηγέτη της Χαμάς.

Το σύστημα που χρησιμοποιεί για τις επικοινωνίες του, αν και φαίνεται ξεπερασμένο, είναι βασισμένο σε πρακτικές που υιοθετήθηκαν από την οργάνωση στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της. Στη φυλακή, ο Σινουάρ ίδρυσε μια υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χαμάς που ονομάζεται Majd, η οποία στρατολόγησε πράκτορες για τη διανομή κωδικοποιημένων μηνυμάτων μεταξύ των μελών της.

Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, τα μηνύματα που αποστέλλει ο Σινουάρ είναι συνήθως χειρόγραφα και περνούν μέσω επιλεγμένων ατόμων. Αυτή η μεθοδολογία επιτρέπει στον ηγέτη της Χαμάς να διατηρεί κρυφές τις δραστηριότητές του, εν μέσω ενός κλίματος που χαρακτηρίζεται από μαζικές επιθέσεις και δολοφονίες ανώτερων στελεχών της οργάνωσης.

Ο θάνατος άλλων ηγετικών μορφών της Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, όπως ο Σάλεχ αλ Αρούρι και ο Ισμαήλ Χανίγια, έχει προχωρήσει την ανάγκη του Σινουάρ για μεγαλύτερη επιφυλακή στις επικοινωνίες του και έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις της οργάνωσης ακόμα πιο περίπλοκες και προσεγμένες.

Η ικανότητά του να παραμένει ζωντανός, παρά την επιμονή των Ισραηλινών να τον συλλάβουν ή να τον εξουδετερώσουν, ενισχύει την εικόνα του ως βασικού παράγοντα της Χαμάς. Η επιτυχία ή η αποτυχία τους στη σύλληψή του θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά την πορεία του πολέμου.

Πηγή: naftemporiki.gr