Το «δόγμα Σημίτη» και ουχί Καραμανλή, προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην διαχείριση των Εθνικών γενικώς και των ελληνοτουρκικών ειδικώς, προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κατάλληλη «αφετηρία» για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

Αυτή είναι άλλωστε και η θέση της «ραχοκοκαλιάς» του κόμματος: Απόλυτη είναι η συναντίληψη επ αυτού και των «κομματικών» και των «53» και των «συμμάχων» που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη ( προεξάρχοντος του Ν. Μπίστη).

Αυτό διαμήνυσε και πρόσφατα αρμόδια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ στο «Capital.gr» , η οποία μάλιστα εγκάλεσε την κυβέρνηση για στάση παθητική και αδράνειας απέναντι στην αναβάθμιση του τουρκική κινδύνου σε επίπεδο συνδιαμόρφωσης των εξελίξεων: Η αποτροπή, δεν φθάνει και δεν αποτελεί βιώσιμη λύση για να γλιτώσει η χώρα τα χειρότερα.

Η ίδια πηγή μάλιστα ξεκαθάριζε πως η επιμονή του κ. Τσίπρα στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από την Ε.Ε αφορούσε ταυτόχρονα ( δια της μεθόδου «μαστίγιο – καρότο») πρόσκληση σε ευρωτουρκικό αλλά και διμερή διάλογο.
Ο Τσίπρας ανεβάζει τους τόνους

Από την περασμένη Πέμπτη ωστόσο οπότε και ενημερώθηκε κατ ‘ιδίαν από τον κ. Μητσοτάκη , στο πλαίσιο του κύκλου επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαφάνηκε από την δήλωσή του, ότι ο κ. Τσίπρας , «ανεβάζει» τους τόνους ( και τον βαθμό δυσκολίας ) χαράσσοντας αχνά, μια «κόκκινη» γραμμή για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων:

«Η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, μόνο μία. Είναι η υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την αποκλειστική οικονομική ζώνη. Δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά, οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών», ανέφερε στην κατακλείδα της δήλωσής του εξερχόμενος από το τετ α τετ με τον Πρωθυπουργό.

Η αχνή «κόκκινη» γραμμή που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέκτησε δια ανακοίνωσης του κόμματος, πιο …ροδαλό χρώμα:

«Διάλογο με την Τουρκία ναι αλλά μόνο για την υφαλοκρηπίδα» έφα το κόμμα σε γραπτή ανακοίνωση, «διαβάζοντας» την απόφαση της Άγκυρας για προσωρινό «πάγο» στις έρευνες του Όρουτς Ρέις ως «τρικ» του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να βάλει στην ατζέντα του διαλόγου «μη υπαρκτές διαφορές» με την Ελλάδα και να παρασύρει την χώρα σε κοινές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου, κατέληξε πως η τακτική της Τουρκίας «δεν μπορεί παρά να μας γεννά έντονη ανησυχία» και επαναλαμβάνει πως: «Η διαφορά μας με την Τουρκία, που οφείλουμε να λύσουμε με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, είναι μόνο μία και αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που τα όριά της ταυτίζονται με αυτά της ΑΟΖ».

Πηγή: patrastimes.gr