Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή της ερχόμενης Παρασκευής 24 Ιουλίου στην Αγιά Σοφιά έπειτα από 86 χρόνια.

Τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ θα καλυφθούν…πίσω από κουρτίνες ενώ ψηφιδωτά που είναι στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς την Μέκκα στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δεν είναι εμπόδιο, όπως δήλωσε ο Καλίν στο τουρκικό δίκτυο ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν θα καλυφθούν ή όχι.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Yeni Safak ο επικεφαλής του εργοστασίου που κατασκευάζει τα χαλιά που θα στρωθούν στο δάπεδο της Αγίας Σοφίας, αυτά θα έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τμ εκ των οποίων τα 2.000 τμ είναι έτοιμα.

Τα χαλιά θα έχουν βάρος 5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο και πάχος 16 χιλιοστών, ενώ μετά από σχετική εντολή του Ερντογάν θα είναι κατασκευασμένα από φυσικό μαλλί ζώων που εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε με το επιτελείο του και με τον μικρό εγγονό του χθες την Αγία Σοφία προκειμένου να δει από κοντά πως προχωρούν οι εργασίες μετατροπής σε τζαμί.

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είναι ένα εσωτερικό θέμα της Τουρκίας, αλλά μία απόφαση που πληγώνει διεθνώς βαθιά, όσους θεωρούν ότι το κορυφαίο σύμβολο της χριστιανοσύνης ανήκει στην ανθρωπότητα και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε η ΠτΔ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε επικοινωνία της με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Τοποθετούν στην Αγία Σοφία το τυρκουάζ χαλί επιλογής Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του τυρκουάζ χαλιού έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ είχαν συζητηθεί και άλλα χρώματα. Μάλιστα, στη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε, εξέτασε και το χαλί καθώς ένα μέρος του είχε ήδη τοποθετηθεί.

Στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία αναμένεται να βρεθούν εντός του ναού περίπου 1000 άτομα, ενώ πολλοί θα είναι και εκτός.

Πηγή: patrastimes.gr