Ο κορονοϊός σε κάποιες περιπτώσεις δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, ενώ σε άλλες κάποια συνηθισμένα που μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν αφού θυμίζουν την κοινή γρίπη. Τα πιο σπάνια όμως είναι αυτά που δεν πρέπει να αμελείτε. Στην περίπτωση μας, τα μπλέ χείλη είναι αυτά που πρέπει να προσέξετε.

Σύμφωνα με το CDC (Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) μέσα σε μία μεγάλη λίστα «προειδοποιητικών σημαδιών έκτακτης ανάγκης» για τον κορονοϊό, αναφέρεται και το σύμπτωμα της μπλέ απόχρωσης στα χείλη.
cdc photo

Η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Jenna Liphart Rhoads, αναφέρει «Τα μπλε χείλη, φαινόμενο γνωστό και ως κυάνωση (cyanosis), είναι ένα σύμπτωμα COVID-19, που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, επειδή θεωρούνται καθυστερημένο σημάδι στέρησης οξυγόνου»

Ενώ εξηγεί πως εάν η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι αρκετή για να μειώσει το οξυγόνο που λαμβάνεται τότε εμφανίζεται το σύμπτωμα. Συμπληρώνει βέβαια πως τα μπλέ χείλη είναι αρκετά σπάνιο σύμπτωμα του κορονοϊού καθώς δηλώνει «για να φτάσουν τα χείλη να πάρουν μπλε απόχρωση, η αναπνευστική δυσφορία θα είναι ήδη πολύ εμφανής».

Ακόμη ο dr. Amesh A. Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, μιλώντας στο Prevention, δήλωσε «υπήρχαν ασθενείς που, για απροσδιόριστο λόγο, δεν έχουν άλλα συμπτώματα εκτός από τα μπλε χείλη». Αυτοί οι ασθενείς ονομάζονται «χαρούμενοι υποξικοί (happy hypoxics)»

Μάλιστα, σύμφωνα με την thesun.co.uk, γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Whittington του Λονδίνου, ανέφερε αντίστοιχη περίπτωση άνδρα που φαίνεται να είχε χαρούμενη υποξία. Ο γιατρός Hugh Montgomery, λέει πως ένας από τους ασθενείς του, που έπασχε από κορονοϊό ενώ φαινόταν να αναρρώνει, πέθανε μόλις 15 λεπτά με τα την τελευταία εξέταση του. Ο ασθενής φαινόταν καλά, όμως είχε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου.

Έτσι αν άτομο έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ώστε τα χείλη του να αρχίσουν να γίνονται μπλέ, είναι σίγουρα μία σοβαρή κατάσταση Covid-19, σύμφωνα με την dr. Rhoads.

Πηγή: patrastimes.gr