Πάνω από 175 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Πλατεία των Τεμενών, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, στις πιο εκτεταμένες συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες μιας κλιμακούμενης έντασης που προκαλεί την ανησυχία της Ουάσινγκτον.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι πιστοί συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία των Τεμενών – Όρος του Ναού για τους Εβραίους – στην τελευταία μεγάλη προσευχή της Παρασκευής του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Ωστόσο, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων, οι οποίοι πέταξαν πέτρες και αντικείμενα, και της ισραηλινής αστυνομίας που χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πυροβόλησε πλαστικές σφαίρες ενάντια σε διαδηλωτές. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε 12 διαδηλωτές να έχουν τραυματιστεί στο πρόσωπο.

«Εκατοντάδες ταραχοποιοί πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς που απάντησαν», ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για «βίαιες ταραχές».

Η υπηρεσία ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι 88 από τους τραυματίες Παλαιστινίους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκαν με μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη από καουτσούκ. Ένας από τους τραυματίες έχασε το μάτι του, δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και δύο έσπασαν τα σαγόνια τους, είπε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας ξέσπασαν και στην κοντινή συνοικία Σεΐχ Τζάρα
, όπου πραγματοποιούνται τις τελευταίες νύχτες διαδηλώσεις κατά της πιθανής έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών προς όφελος Ισραηλινών εποίκων. Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο έκανε λόγο για τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους τραυματίες.

Μια εύθραυση ηρεμία φαινόταν να επέστρεφε μετά τα μεσάνυχτα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 178 διαδηλωτές τραυματίστηκαν χθες το βράδυ στην Ιερουσαλήμ, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πλατεία Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο παλαιστινιακός τομέας της πόλης που έχει καταλάβει και έχει προσαρτήσει το Ισραήλ από το 1967.

Η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε έξι τραυματίες σε τις τάξεις της.

Οι χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες που έχει βιώσει η Ιερουσαλήμ, μετά από τις συγκρούσεις που μαίνονται για αρκετές νύχτες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στα στα περίχωρα της Παλιάς Πόλης στα τέλη Απριλίου που άφησαν 125 τραυματίες, αλλά και από τις συγκρούσεις που συνδέονταν με τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην αμφισβητούμενη πόλη το 2018.

Στρατηγικές σύμμαχοι του Ισραήλ, οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες σε «αποκλιμάκωση» των εντάσεων και στην «αποφυγή» της έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών.

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή, Τορ Γουένεσλαντ δήλωσε βαθιά ανήσυχος από την κατάσταση και κάλεσε σε ηρεμία και επίδειξη υπευθυνότητας.

«Θεωρούμε το Ισραήλ υπεύθυνο για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Παλιά Πόλη», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας «ηρωικούς» τους Παλαιστινίους που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Τεμενών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιορδανία και το εξαμελές Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου εξέφρασαν ανησυχία για τις πιθανές εξώσεις οικογενειών Παλαιστινίων.

Πηγή: patrastimes.gr