Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΔΕ που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 26/11/2020 στις 14:30 μ.μ. συμμετείχε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Μπούρας και ο Αντιπρύτανης Καθηγητής Παναγιώτης Δημόπουλος.

Ο Πρύτανης και ο Αντιπρύτανης συμμετείχαν κατόπιν προσκλήσεως του Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη, όταν αυτός επεσκέφθη και συζήτησε με τις Πρυτανικές Αρχές για τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως ο Περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει, αφορούσε στην εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση των προβλημάτων του Πανεπιστήμιου, αλλά και των συνεργασιών που αφορούν στο μέλλον του, σε συνάρτηση με την τοπική κοινωνία.

Παράλληλα συζητήθηκε ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της Δυτικής Ελλάδας και η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΔΕ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο Περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης στην εισήγησή του επεσήμανε, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μίας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού της ΠΔΕ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, συγκεκριμένο σχήμα και μορφή. Ως ένα “εργοστάσιο” που παράγει κάτι μοναδικό: «Το μέλλον της περιοχής» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το Πανεπιστήμιο Πατρών, σημειώνοντας πως αυτό το μέλλον, αφορά το σύνολο της ΠΔΕ ως σταθερός μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής οικονομίας. Επίσης ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους παρισταμένους, τη δημιουργία μίας «Συμμαχίας για το Πανεπιστήμιο», ώστε να υπάρξουν από κοινού διεκδικήσεις έναντι του κεντρικού κράτους και συμφωνία για τη διαμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της περιοχής. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί συνομιλητή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στις σχέσεις Κράτους/ Πανεπιστημίου αλλά και στις αποφάσεις που η μία ή η άλλη πλευρά λαμβάνουν», τόνισε.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 26/11/2020
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην Περιφερειακή Αρχή για την διαχρονική στήριξή της στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιπρόσθετα ευχήθηκε, να συνεχισθεί και να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια αυτή συνεργασία. «Θέλω να σας ενημερώσω ότι με απόφαση της Συγκλήτου δημιουργήθηκε η Επιτροπή Οδικού Χάρτη για τη σύσφιξη των σχέσεων πόλης και Πανεπιστημίου. Αντικείμενο της Επιτροπής ο σχεδιασμός δράσεων και ενεργειών για την επίτευξη ουσιαστικής  συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τους Φορείς της περιοχής, καθώς επίσης και η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων. Η Σύγκλητος θα εισηγηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο μετά από εισήγηση της ΕΘΑΑΕ» είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια προσκάλεσε τον Περιφερειάρχη  και τους επικεφαλής των παρατάξεων να παραβρεθούν στη Σύγκλητο όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα. «Θέλουμε όλοι, ένα Πανεπιστήμιο Πατρών βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που διαπιστώνουμε διάθεση συνεργασίας στη βάση της αμοιβαιότητας και του σεβασμού των διακριτών θεσμών που εκπροσωπούμε. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε την Αυτοδιοίκηση (α΄και β΄ βαθμού) σε ότι μπορούμε και περιμένουμε τη συμπαράσταση της Αυτοδιοίκησης στην ανάταξη της πορείας του Πανεπιστημίου Πατρών που επλήγη το 2019 με την καταπάτηση της ελεύθερης βούλησης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Συγκλήτου, ενώ παράλληλα έπληξε και το Αυτοδιοίκητο. Το Πανεπιστήμιο έχει κατακτήσει, με συνταγματική κατοχύρωση το Αυτοδιοίκητο, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτό στην διαφάνεια και τον δημοτικό κοινωνικό έλεγχο. Το Αυτοδιοίκητο είναι συστατικό της Ακαδημαϊκής Λειτουργίας. Επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών το μοντέλο λήψης αποφάσεων που συγκροτείται από θεσμικές λειτουργίες όπως αρμόζει σε Δημοκρατικές Κοινωνίες. Το Πανεπιστήμιο Πατρών ετοιμάζει την πρόταση αναδιάρθρωσης του και θα την θέσει υπόψη της Κοινωνίας, του Υπουργείου και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν σκοπεύουμε να αιφνιδιάσουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Επίσης ο Πρύτανης, συμμετείχε στις συνεδριάσεις των Τμημάτων, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, όπου έλαβε γνώση επί των θεμάτων που απασχολούν τα συγκεκριμένα Τμήματα και αντιστοίχως ενημέρωσε για τα θέματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Πατρών

Πηγή: patrastimes.gr