Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα της χώρας για την πορεία της πανδημίας του κορoνοϊού, καθώς η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο», ιδιαίτερα τώρα που η νέα μετάλλαξη «Mu» έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Μπορεί η μετάλλαξη «Δέλτα» να συνεχίζει να κυριαρχεί στον επιδημιολογικό χάρτη, ωστόσο η απειλή της παραλλαγής «Mu» δημιουργεί νέα δεδομένα για τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Έξι κρούσματα της νέας μετάλλαξης έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, βάσει πινάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Όπως προκύπτει από τους πίνακες, δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί τις προηγούμενες εβδομάδες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύο στην Αργολίδα, ένα στην Αττική και ένα στην Αχαΐα.

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Μαγιορκίνης

«Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο που επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες», τόνισε ο Γκ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας, επίσης, ότι πρέπει «να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες». Για την απειλή της νέας μετάλλαξης «Μu», αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία, μιλά ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως σημειώνει, τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους «Δέλτα». «Η μετάλλαξη ‘‘Μu’’ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη ‘‘Δέλτα’’», λέει χαρακτηριστικά ο Χ. Γώγος, ο οποίος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», ανέφερε ο καθηγητής.

Αυξημένη επιθετικότητα παρουσιάζει η μετάλλαξη Mu

Η εμφάνιση της νέας επιθετικής μετάλλαξης «Mu» του κορονοϊού έχει σημάνει συναγερμό σε διεθνές επίπεδο.

Η μετάλλαξη B.1.621, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία. Κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί σε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης και βαίνουν αυξανόμενα, προκαλώντας ερωτήματα και μεγάλη ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη «Mu». Η παραλλαγή «Μu» αποτελεί την πέμπτη κατά σειρά μετάλλαξη που κινεί το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα. Στο εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του ΠΟΥ για την πορεία της πανδημίας, επισημαίνεται πως η παραλλαγή «Μu» περιλαμβάνει μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα ανθεκτικές στα εμβόλια, όπως
συμβαίνει και με την παραλλαγή «Β».

μετάλλαξη Mu

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, η επιστημονική κοινότητα έχει ήδη στα χέρια της πολλά ανησυχητικά δεδομένα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΠΟΥ: «Παρόλο που ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης ‘‘Mu’’ μεταξύ των κρουσμάτων είναι κάτω από 0,1%, ο επιπολασμός στην Κολομβία (39%) και τον Ισημερινό (13%) αυξάνεται σταθερά». Αυτό είναι και το στοιχείο που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στους επιστήμονες: η δυνητική εξάπλωση μιας τόσο μεταδοτικής μετάλλαξης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Πηγή: patrastimes.gr