Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η μεγαλύτερη παιδιατρική κλινική της Γερμανίας για μια αύξηση αναπνευστικών λοιμώξεων και μολύνσεων από τον ιό του αναπνευστικού (RSV) σε παιδιά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Όπως ανακοίνωσε το Olgahospital της Stuttgart Klinik ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, όπως αποκαλείται ο RSV, σχεδόν διπλασιάστηκε στο διάστημα αυτό σε σύγκριση με τα συνήθη για την εποχή αυτή επίπεδα στην ευρύτερη περιοχή της γερμανικής μεγαλούπολης. Σύμφωνα με τον Γιαν Στέφεν Γιούργκενσεν, πρόεδρο του ΔΣ της κλινικής αυτής της Στουτγάρδης, «την εποχή αυτή, κατά το θέρος, λιγότερα παιδιά καταλήγουν στα επείγοντα του Οlgahospital, συνήθως γύρω στα 70 ημερησίως, εκ των οποίων μόνον περίπου το 20% είναι ανάγκη να νοσηλευθούν», αλλά το τελευταίο διάστημα περίπου 130 παιδιά εισήχθησαν στην παιδιατρική κλινική σε διάστημα ενός 24ωρου. Πέραν τούτου τρία παιδιά νοσηλεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και την αμέσως προηγούμενη με σοβαρές λοιμώξεις του RSV, o οποίος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμωδών Νοσημάτων (DGPI) Τομπίας Τένενμπαουμ, «είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την Covid-19 ειδικά για μικρότερα παιδιά».

Σοβαρή απειλή για βρέφη και νήπια ο ιός του αναπνευστικού RS
Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία άνοιξε το δρόμο για ταχύτερη διασπορά σοβαρών λοιμογόνων ασθενειών στον πληθυσμό. Ορισμένες εξ’ αυτών προκαλούνται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων ο RSV είναι ένας ιός του αναπνευστικού, που προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα σαν εκείνα του κρυολογήματος. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός δύο εβδομάδων, αλλά ο ιός μπορεί να αποδειχθεί σοβαρή απειλή ειδικά για βρέφη, νήπια, αλλά και ενήλικες. Ο RSV είναι η συνηθέστερη αιτία της βρογχιολύτιδας και της πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους. Κι οι ειδικοί αναζητούν τώρα το λόγο για την μαζική έξαρση των κρουσμάτων στη Γερμανία.

Κατά τον Γιαν Στέφεν Γιούργκενσεν πιθανώς αυτό να οφείλεται ότι λόγω των φετινών μέτρων lockdown στη Γερμανία σχεδόν εξαφανίστηκε η εποχική γρίπη και πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να χτίσουν ανοσία. Ο ίδιος δήλωσε ότι καθώς ξανανοίγουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί « τα παιδιά εκτίθενται ολοένα και περισσότερο».

Η προειδοποίηση από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ
Πέραν τούτου το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησε το κοινό στη Γερμανία να προετοιμαστεί για μια αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών. Σε πρόσφατο ενημερωτικό του δελτίο με τίτλο «Προετοιμασία για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα» το Ινστιτούτο ανέφερε ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19, της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) λόγω της μειωμένης βασικής ανοσίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η ταυτόχρονη εμφάνιση αυτών των λοιμωδών νοσημάτων να εντείνει την πίεση στο σύστημα υγείας, καλώντας σε έγκαιρη λήψη μέτρων τις Αρχές.

Κι όλα αυτά την ώρα που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των βρεφών και νηπίων που μολύνονται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και στην Ελβετία, το Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά CDC είχαν ήδη εκδώσει προειδοποίηση στις αρχές Ιουνίου για αυξημένη «διεποχική δραστηριότητα των ιών RS» σε κάποιες από τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Ελβετία με τον Παιδιατρικό Σύλλογο να καταγράφει τον υψηλότερο μέχρι σήμερα αριθμό κρουσμάτων στη Ζυρίχη και σ’ ολόκληρη τη χώρα (από 10 τον Απρίλιο σε 90).

Οι συστάσεις για τα μέτρα προφύλαξης των παιδιών από τον ιό RS
Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αλλά συνεχίζονται οι κλινικέ δοκιμές τρίτης Φάσης για τέσσερα εμβόλια, εκ των οποίων το ένα θα χρησιμοποιείται για ενήλικες κι ένα άλλο για έγκυες, ώστε να προστατέψουν τα παιδιά που κυοφορούν με μητρικά αντισώματα.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες θα πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τον ιό RS, μέτρα που περιλαμβάνουν σχολαστικό πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, αποφυγή στενών επαφών όπως τα φιλιά και οι χειραψίες, η κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων, ο συχνός καθαρισμός επιφανειών, όπως τα πόμολα και φορητές συσκευές.

Πηγή: patrastimes.gr