Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη ζητά με επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, για να αναζητηθούν λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο Δήμο και τις θερινές παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου.

Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας ο Δήμαρχος Πατρέων, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

“Με την παρούσα επιστολή μας, ζητάμε τον προγραμματισμό συνάντησης, ώστε να σας εκθέσουμε μία σειρά θέματα και να αναζητήσουμε λύσεις.

Σας απευθυνόμαστε εκ νέου, μετά την από 24/3/2021 επιστολή μας, για το ζήτημα των συμβασιούχων εργαζόμενων που εργάζονται στο Δήμο μας, κυρίως μέσω των προγραμμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, πολλοί από τους οποίους προσφεύγουν στα δικαστήρια και παραμένουν μέσω προσωρινών διαταγών στις θέσεις τους.

Με μία σειρά προσωρινές διαταγές ορίζεται ότι ο Δήμος Πατρέων πρέπει να καταβάλει τις νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων, γεγονός που κατά την υλοποίηση του προγράμματος και μέχρι την ολοκλήρωσή του, ήταν υποχρέωση του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ. Λόγω αυτού, ο Δήμος μας μέχρι 18/2/2021 έχει καταβάλει από ίδια έσοδα 5.616.789,50€.

Αντικειμενικά, είναι αδύνατον να καλύπτει ο Δήμος πλέον τα σχετικά κονδύλια και όσα θα ακολουθήσουν, διότι, όπως γνωρίζετε, οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες και θα αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα όχι μόνο στη μισθοδοσία, αλλά στη συνολική δραστηριότητα και το πρόγραμμα των Υπηρεσιών μας. Χρειάζεται συνολική αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων και άμεση έκτακτη επιχορήγηση για τα καταβληθέντα ποσά που αναφέρονται παραπάνω. Επίσης, η μισθοδοσία των συμβασιούχων, που με δικαστικές αποφάσεις παραμένουν στη θέση τους, πρέπει να είναι ευθύνη τους Κράτους και όχι των Δήμων.

Ταυτόχρονα, επανερχόμαστε με το εξής αίτημα, το οποίο σας έχει διαβιβαστεί πρόσφατα, με την αντίστοιχη ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας. Για όσο θα συνεχίσουν τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, θεωρούμε πως πρέπει να είναι διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών και όχι 8. Οι εργαζόμενοι να δικαιούνται με τη λήξη του προγράμματος επιδότηση ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εκτός αυτού, ο μισθός τους να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα μονιμοποιήθηκαν 132 ΙΔΟΧ εργαζόμενοι στις δομές του Κοινωνικού Οργανισμού και του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Αυτή η εξέλιξη, βοηθά τη λειτουργία των δομών που υπηρετούν, γεννά όμως παράλληλα την αναγκαιότητα χρηματοδότησής τους και μετά την ενδεχόμενη διακοπή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αυτές οι εξαιρετικά κρίσιμες κοινωνικές δομές δεν πρέπει έτσι κι αλλιώς, κατά τη γνώμη μας, να είναι υπό προθεσμία, π.χ. της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, ούτε και να λειτουργούν στη λογική της ανταπόδοσης. Αντιθέτως, πρέπει να αναπτύσσονται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών  νοικοκυριών και πρώτη και αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό,  είναι η στελέχωσή τους με το μόνιμο και αναγκαίο προσωπικό.

Τελευταίο ζήτημα που θέλουμε να σας θέσουμε, είναι αυτό των Ημερήσιων Κατασκηνώσεων του Δήμου μας, θεσμό που λειτουργούμε άτυπα τα τελευταία χρόνια, με την ονομασία «Θερινά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης». Από το καλοκαίρι του 2015 λειτουργούμε αυτές τις ημερήσιες δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις –από το 2018 μάλιστα σε 2 περιοχές της πόλης μας-, με πυξίδα πάντα τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και των παιδιών τους, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Οι υπηρεσίες είναι όλες δωρεάν. Καταρχάς, προσφέρονται μία σειρά δημιουργικές δραστηριότητες, που συμβάλλουν στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών, στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Επιπλέον, προσφέρονται υπηρεσίες μεταφοράς των παιδιών και παρέχεται ημερήσια διατροφή και φροντίδα στα παιδιά που φιλοξενούνται, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτή η πρωτοβουλία μας, στηρίζεται αποκλειστικά από τον Δήμο, μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού και έχουμε ανάγκη ετήσιας χρηματοδότησης της τάξης των 200.000€, ώστε να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης”

Πηγή: patrastimes.gr