Την Τρίτη 23 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζόμενων της Κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ που εργάζονται στο Δήμο Πατρέων. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τα σωματεία εργαζομένων του Δήμου, ενώ παρευρέθηκε και μίλησε στους εργαζόμενους ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων, είπε:

«Ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε  πάντα στο πλευρό των εργαζομένων στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Χαιρετίζουμε και εμείς ως Δημοτική Αρχή, τον αγώνα σας, τη μάχη που τώρα ξεκινάτε, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου μας. Το αίτημα σας για παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς, είναι δίκαιο, είναι αναγκαίο, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, να γίνει πράξη.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα που οι Δήμοι σηκώνουν τεράστιο βάρος λόγω την πανδημίας, να μείνουν χωρίς προσωπικό. Στο Δήμο μας εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια, και με ευθύνη των όλων Κυβερνήσεων, δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Στην συνέχεια ανέφερε:

«Η Πάτρα έχει 38.000 άνεργους. Αν 38.000 άνεργοι έμπαιναν μέσα στο στάδιο που βρισκόμαστε τώρα, και λέγαμε όλοι μαζί «ως εδώ και μη παρέκει» η φωνή μας θα έφτανε με μεγάλη δύναμη στο Σύνταγμα. Για να γίνει αυτό θέλει εργαζόμενους με ψυχή, με πίστη στα δίκια τους, που θα τους το ξεκαθαρίσουν ότι εδώ πέρα δεν θα παίζουν με την εργασία».

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας:

«Δεν μπορεί αυτή την στιγμή να μην προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις εργασίας. Παντού χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να είχαν προκηρυχθεί και θα οργανώνονταν και η οικονομία με ένα τέτοιο τρόπο που θα υπήρχε δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται ο καθένας και όλοι μαζί συλλογικά να βάλουμε πλάτη. Μπορούμε, είναι στο χέρι μας.  Γι΄ αυτό το ζήτημα πήγαμε με τα πόδια από την Πάτρα στην Αθήνα, πήγαμε στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, κάναμε πορείες μέσα στην πόλη για αναδείξουμε το πρόβλημα και να απαιτήσουμε λύση. Έτσι διαμορφώνεις τις συνθήκες και κερδίζεις τους αγώνες. Δεν έρχεται κανένας να σου χαρίσει τίποτε. Δεν θα πάρεις τίποτε με το να περιμένεις. Θέλει ανατροπή και η ανατροπή θα γίνει με την συμμετοχή όλου του κόσμου.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε την σημασία που έχει να επιτευχθεί αρχικά η παράταση του προγράμματος:

«Πρέπει σε συνεργασία με τα Σωματεία του Δήμου και με το Εργατικό Κέντρο να ασκήσουμε την μέγιστη  πίεση για να μπορέσουμε να έχουμε μια παράταση του οχταμήνου τουλάχιστον για τέσσερις μήνες.

Γιατί με την παράταση των τεσσάρων μηνών, όπως το βάζαμε και παλαιότερα, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η δουλειά που έγινε όλο αυτό το διάστημα, η πίεση που ασκήσαμε,  διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις ώστε να υιοθετείται πλατιά και σε Πανελλαδικό επίπεδο η πρόταση για παράταση του προγράμματος, να ζητείται σήμερα και από την ΚΕΔΕ.

«Άρα ψηλά το κεφάλι, ενωμένοι τώρα, να πάμε να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει, για να έχουμε δύναμη, να αλλάξουν τα πράγματα. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, χρειάζεται να είναι ο καθένας παρών στο πόστο του».

Πηγή: patrastimes.gr