Σημαντικά ζητήματα που απασχολούν στον κλάδο των δικηγόρων έθεσε σήμερα στον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή με τη συμμετοχή του Προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού και των μελών της Ευστάθιου Κουτσοχήνα, Γεώργιου Σταματογιάννη, Αθανάσιου Μακρυγιάννη, Χρήστου Παΐσιου, Αθανάσιου Ζούπα, Δημητρίου Δημητρουλόπουλου, Νικολέττας Μπασδέκη, Γεωργίου Καλούδη και Παναγιώτη Καρίπογλου, συναντήθηκε σήμερα με κ. Τσιάρα, με αντικείμενο της συνάντησης το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, τα μέλη αυτής επισήμαναν ότι ο κ. Τσιάρας πράγματι, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή, συμπεριέλαβε στο παραπάνω νομοσχέδιο κρίσιμες διατάξεις που είχε προτείνει η Ολομέλεια, ιδίως αυτές που αφορούν τις εξετάσεις ασκουμένων δικηγόρων, τους νησιωτικούς συλλόγους, τη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού και τις τροποποιήσεις στον Πίνακα Αμοιβών.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, ετέθησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αυτά είναι:

• η χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας στους δικηγόρους από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ,

• το δικαίωμα αποκλειστικού ελέγχου τίτλων στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία,

• η πληρωμή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας (ενταλματοποίηση – εκκαθάριση),

• τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των εμμίσθων δικηγόρων,

• η εξυπηρέτηση των δικηγόρων στις δημόσιες υπηρεσίες (και) σε ειδικό ωράριο με επίδειξη δικηγορικής ταυτότητας,

• το δικαίωμα ανάθεσης σε δικηγόρους υποθέσεων Κτηματολογίου.

Επιπλέον, έγιναν επισημάνσεις και οι ενστάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής στον Υπουργό για τις διατάξεις που αφορούν τον ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σχετικό κείμενο προτάσεων – παρατηρήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής επί του Σχεδίου Νόμου, θα κοινοποιηθεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουμε αναπτύξει μια ειλικρινή συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Εργαζόμαστε από κοινού για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και την προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος. Με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ρόλου του δικηγόρου ως κρίσιμου παράγοντα της δίκης. Διατηρούμε παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ενόψει των νέων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο».

Πηγή: patrastimes.gr