Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνάντηση της διοίκησης του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο κ. Γαλανός.

Από τον σύλλογο μας τέθηκε το θέμα του προγράμματος «Ενίσχυση Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον CONVID-19». Αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες ούτως ώστε περισσότερες και μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη ενίσχυσης να ωφεληθούν.  (Επισυνάπτεται η επιστολή με τις προτάσεις μας προς την Περιφέρεια από 2/10/2020).

Ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι στην φάση της αξιολόγησης θα γίνει προσπάθεια αναπροσαρμογών ούτως ώστε να γίνει η  μέγιστη δυνατή διασπορά και να ενισχυθούν και οι μικρότερες επιχειρήσεις.

Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη επίσπευσης της ένταξης και χρηματοδότησης μέσω προγράμματος της πρότασης που έχει κατατεθεί από τον Σεπτέμβριο του 2019 από τον Σύλλογο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας e-shop των τοπικών καταστημάτων.

Η επιστολή Προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

«Όπως γνωρίζετε διανύουμε μία περίοδο όπου λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που την συνοδεύει ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται βαρύτατα. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης δίνουν αγώνα επιβίωσης ώστε α παραμείνουν όρθιες και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης από την Περιφέρεια αποτελεί ένα θετικό μέτρο μικρής έστω βοήθειας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι από το προσχέδιο δεν δείχνει να είναι προσανατολισμένο στην στήριξη των πραγματικά πιο ευάλωτων και πληττόμενων επιχειρήσεων δηλαδή των μικρών και πολύ μικρών που αποτελούν τον κύριο όγκο και τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας.

  1. Εξαιρούνται όλες οι επιχειρήσεις που στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό.
  2. Η μοριοδότηση με 25 πόντους των επιχειρήσεων με 25 και άνω εργαζόμενους αυτομάτως αποκλείει τις επιχειρήσεις με 1, 2, 3, 4 εργαζόμενους που αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία.
  3. Η απαίτηση υποβολής επιχειρησιακού σχεδίου αποτελεί ένα επιπλέον αχρείαστο έξοδο.
  4. Το όριο χρηματοδότησης των 50,000 € είναι υψηλό και θα πρέπει να μειωθεί ούτως ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να επωφεληθούν.

Όντας βέβαιοι ότι, θα λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας τις παρατηρήσεις μας και για την θετική ανταπόκρισή σας ούτως ώστε το πρόγραμμα αυτό να δώσει μια μικρή ανάσα σ’ αυτούς που πραγματικά ασφυκτιούν και να αποτελέσει δίχτυ προστασίας για να μην έχουμε νέα λουκέτα και νέα έξαρση της ανεργίας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Πηγή: patrastimes.gr