‘Από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων στις αρχές του Νοέμβρη 2020, τα Συνδικάτα των Οικοδόμων συντονισμένα μέσω της Ομοσπονδίας τους, απευθύνθηκαν επανειλημμένα προς  το υπουργείο Εργασίας, με υπομνήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας, θέτοντας τα οξυμμένα προβλήματα των οικοδόμων, των ανέργων και των εργαζομένων στον κλάδο των Κατασκευών, ζητώντας τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης λόγω της διακοπής της εργασίας, πρώτα και κύρια στην ιδιωτική οικοδομή, αλλά και λόγω της αναστολής και τον περιορισμό των εργασιών σε όλα τα μεγάλα έργα”, σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, προσθέτοντας:

“Η Ομοσπονδία, αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, για τη λήψη περιοριστικών μέτρων με απαγόρευση της οικοδομικής δραστηριότητας στην ιδιωτική οικοδομή σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας όπως είναι η Πάτρα, απευθύνθηκε εκ’ νέου τη Δευτέρα 8 Φλεβάρη, στο υπουργείο Εργασίας θέτοντας το αίτημα της οικονομικής στήριξης όλων των οικοδόμων, των εργαζομένων στις Κατασκευές και των ανέργων σε όλη τη χώρα.

Τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι στους οποίους απευθύνθηκε η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν δώσει μέχρι τώρα καμία απάντηση για τον αποκλεισμό των οικοδόμων και άλλων εργαζόμενων στις Κατασκευές, από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων.

Το πρόβλημα μετά από 3 μήνες πλέον έχει οξυνθεί πάρα πολύ. Η νέα ΚΥΑ με αριθμό 454/5.2.2021 απαγορεύει οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές ιδιαίτερα  αυξημένου κινδύνου, όπως η Πάτρα. Το πρόβλημα όμως υφίσταται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η δραστηριότητα στην ιδιωτική οικοδομή έχει σταματήσει με αποτέλεσμα οι οικοδόμοι να μην έχουν κανένα εισόδημα, ούτε καμία οικονομική στήριξη.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την κατάσταση των οικοδόμων, των ανέργων, και εργαζομένων στις Κατασκευές και να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Συνάδελφοι, το συνδικάτο μας γνωρίζει πολύ καλά και το γνωρίζουν και στη κυβέρνηση (παρόλο που προσπαθούν να το υποβιβάσουν για χάρη των οικονομικών συμφερόντων στο χώρο των κατασκευών), πως στο χώρο της οικοδομής είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να αναπληρωθούν οι θέσεις εργασίας που χάνονται και πολύ περισσότερο σε συνθήκες αβεβαιότητας που οδηγούν σε συρρίκνωση των εργαζομένων στα μικρά συνεργεία που δουλεύουν στην ιδιωτική οικοδομή.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, απαιτεί εδώ και τώρα την πληρωμή των μεροκάματων στους εργαζόμενους στις κατασκευές, για όλο το διάστημα που πλήττονται από την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης (ΚΥΑ 454/5.2.2021), μέσω της οποίας απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Να ενταχθούν τώρα στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, όλοι οι συνάδελφοι που διακόπτουν την εργασία τους, καθώς και οι άνεργοι! 

Ταυτόχρονα, διεκδικούμε στους μεγάλους χώρους δουλειάς όπου συνωστίζονται πολλοί εργαζόμενοι, με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτοκόλλα, αλλά και τον κανονισμό ασφάλειας και υγιεινής.

  • Καλούμε τη κυβέρνηση να εντάξει άμεσα τους οικοδόμους στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης, όπως έγινε στο πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
  • Επίσης να στηρίξει οικονομικά τους άνεργους που δεν έχουν δικαίωμα επιδότησης ανεργίας καθώς οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες στον χώρο των κατασκευών, είναι απαραίτητο αυτή την περίοδο που οι κυβέρνηση επιτίθεται με κάθε τρόπο εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, την ώρα που απαλλοτριώνει την δημόσια υγεία και την παιδεία προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, να έχουμε καλή και ολοκληρωμένη γνώση για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, να είμαστε σε επαφή με τα συνδικάτα μας και να είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε συντονισμένα, προκειμένου να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όλες τις προηγούμενες εκκρεμότητες της εργοδοσίας που είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ικανοποιώντας παράλληλα και τις τρέχουσες, προχωρώντας στις ανατροπές του αιώνα προς χάρη των επιχειρηματικών ομίλων!

Ο ΣΕΒ προτείνει και η κυβέρνηση νομοθετεί.., μέσω των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, εγκυκλίων, αλλά και νομοσχεδίων που είναι στα σκαριά, χτυπάει το λαϊκό εισόδημα και τους μισθούς, δυναμώνει την ευελιξία με συνεχή πλήγματα στο ωράριο, προχωρά στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, ενισχύει την επίθεση της στο δικαίωμα στην απεργία και στους αγώνες των εργαζομένων.

Στο όνομα των «έκτακτων αναγκών», του «εκσυγχρονισμού» και των «αντοχών της οικονομίας» επιβάλουν όρους και συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στην εργασία χωρίς δικαιώματα.

Στην εις βάρος μας επίθεση, χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε τη δική μας απάντηση, πιο δυναμικά, πιο αποτελεσματικά. Στο δικό μας χέρι είναι να ανατρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά έχουν βάθος και γερά θεμέλια για να μείνουν! Η επόμενη μέρα θα είναι κόλαση για τους εργαζόμενος αν δεν απαντήσουμε σήμερα οργανωμένα, συλλογικά και ταξικά, αν επιτρέψουμε η μάσκα προστασίας να μετατραπεί σε φίμωτρο για τις διεκδικήσεις μας, αν υποχωρήσουμε μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Συντονιζόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οργανώνουμε αγωνιστική κλιμάκωση αξιοποιώντας κάθε κατάλληλη μορφή, προστατεύοντας την υγεία όσων συμμετέχουν στους αγώνες.

  • Να μη δεχτούμε την επιδείνωση της ζωής μας!
  • Να μη συνηθίσουμε στην καταστολή!
  • Να ανατρέψουμε σχεδιασμούς και μέτρα!”

Πηγή: patrastimes.gr