Ο κίνδυνος να εμφανιστούν αναπνευστικά σύνδρομα λόγω κορωνοϊών είναι συνεχής και οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης πολυδύναμων εμβολίων.

O SARS-CoV-2 δεν είναι ο πρώτος κορωνοϊός, που προκαλεί σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο. Το 2003 ο πολύ συγγενικός του SARS-CoV είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθότι ξεκίνησε με μία επιδημία στην Ασία, αλλά εξαπλώθηκε και εκτός Κίνας, προκαλώντας μία επιδημική έξαρση στον Καναδά.

Η επιδημία ελέγχθηκε εγκαίρως, αν και κρούσματα του ιού ανιχνεύθηκαν αργότερα και τον χειμώνα του 2004 στην Κίνα. Το 2012, ο επίσης συγγενικός κορωνοϊός MERS-CoV, ανιχνεύθηκε στην Σαουδική Αραβία, όπου και συνεχίζει να ενδημεί. Η πηγή της μετάδοσης είναι οι καμήλες, από τις οποίες κατά καιρούς μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Πολυδύναμα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί για άλλα παθογόνα, για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης, που στοχεύει σε διαφορετικά στελέχη και είδη του ιού της γρίπης. Άλλο παράδειγμα είναι τα εμβόλια του πνευμονιοκόκκου, που στοχεύουν σε 7 αρχικά και πιο πρόσφατα σε 13 διαφορετικά στελέχη του ιού.

Πρόσφατα ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δικής τους τεχνικής ανάπτυξης πολυδύναμων εμβολίων για κορωνοϊούς στο περιοδικό Science.

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι η λογική αυτής της τεχνικής είναι να ανασυνδυάσουν κομμάτια RNA, που κωδικοποιούν πρωτεΐνες στόχους των αντισωμάτων από διαφορετικούς κορωνοϊούς, ώστε η ανοσολογική απόκριση, που θα αναπτυχθεί μετά τον εμβολιασμό, να έχει ευρύτερη γκάμα αποτελεσματικότητας.

Τα πρωταρχικά πειράματα, που έγιναν σε ποντίκια, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθότι δείχνουν ότι τα παραγόμενα αντισώματα έχουν την δυνατότητα να εξουδετερώνουν πολύ ευρύτερο φάσμα κορωνοϊών. Οι ερευνητές αναμένουν ότι θα μπορούν να τρέξουν κλινικές μελέτες εντός του επόμενου έτους.

Πηγή: patrastimes.gr