Με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων προς συζήτηση, που ξεκινά από την καθημερινότητα των πολιτών, περνάει στο μέτωπο των προβλημάτων που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία στην Αττική και φτάνει μέχρι την πανδημία, την εμβολιαστική πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις στον ορίζοντα της κυβέρνησης, συνεδριάζει σήμερα το πρωί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Στο, μέσω τηλεδιάσκεψης, νέο…ραντεβού των “γαλάζιων” βουλευτών, υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί, στη διάρκεια της εισήγησής του, στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν ακόμα οι κάτοικοι περιοχών στα βόρεια προάστια της Αθήνας, με την κυβέρνηση να στρέφει την προσοχή της στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης των πληγών της “Μήδειας”.

Στελέχη, πάντως, επισημαίνουν πως τίθεται ζήτημα αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, όμως, όπως σχολιάζουν, σε αυτήν τη φάση προέχει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και σε κάποιες περιπτώσεις της υδροδότησης στα νοικοκυριά. “Είναι προφανές ότι η πτώση εκατοντάδων δέντρων στο δίκτυο που οδήγησε στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλά νοικοκυριά, δεν οφείλεται σε θέματα συντήρησης του Δικτύου, αρμοδιότητας ΔΕΔΔΗΕ.

Ούτε μπορεί να προβλέψει κάποιος ποιο δέντρο είναι πιθανό να πέσει επάνω στο δίκτυο και να προκαλέσει ζημιές”, σημειώνουν, με τον προβληματισμό, την ίδια στιγμή, για τις εικόνες στη μητροπολιτική περιοχή της Αττικής να είναι διάχυτος και να προμηνύει παρεμβάσεις, με στόχο να δοθούν άμεσες λύσεις σε ένα σύστημα πολυδαίδαλο και άκρως γραφειοκρατικό.

Ο εμβολιαστικός “μαραθώνιος” και η συνεχής μεταρρυθμιστική κίνηση

Στη διάρκεια της εισήγησής του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα εκπέμψει μηνύματα αισιοδοξίας για το μέτωπο της πανδημίας. Η στρατηγική, που συμπυκνώνεται στη φράση “συνεχίζουμε την άμυνα, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση “Ελευθερία”” βρίσκεται εξακολουθητικά στην προμετωπίδα των κυβερνητικών παρεμβάσεων, με τους εμβολιασμούς να…σπάνε το φράγμα των 600.000 από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι χθες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης να είναι στο 5,71%. και τη χώρα μας να λαμβάνει μέχρι το τέλος Μαρτίου:

  • Από την Pfizer: 1.415.000 δόσεις.
  • Από την Moderna: 240.000 δόσεις.
  • Από την AstraZeneca: 950.000 δόσεις.
  • Ένα σύνολο, δηλαδή, 2.605.000 δόσεων.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες, όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες ημέρες και όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για τον ακριβή χρόνο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστούν.

-Για την ηλικιακή ομάδα 60-64 τα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στα ίδια εμβολιαστικά κέντρα που ήταν το αρχικό ραντεβού.

-Οι πολίτες που είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό στο χώρο της HELEXPO, στο Μαρούσι, θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, λαμβάνοντας sms στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το νέο ραντεβού.

-Οι πολίτες 75 ετών και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Μεγάλο μέρος της πρωθυπουργικής παρέμβασης αναμένεται να εστιάσει και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση.

Μπορεί με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπισε η χώρα, στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, κάτι τέτοιο να θεωρείται από ορισμένους… πολυτέλεια, ωστόσο ουδείς μπορεί να αμελήσει ότι ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη τον Ιούλιο του 2019 πρωθυπουργός, με σημαία το μεταρρυθμιστικό DNA. Και η περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών σε αυτό το μέτωπο θα κρίνει πολλά για το μέλλον των κυβερνητικών στοχεύσεων.

Η προώθηση συγκεκριμένων τομών, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, δεν έρχεται απλά να αποτυπώσει “με πράξεις και όχι λόγια” τα πρωθυπουργικά “θέλω” για το ανέβασμα της μεταρρυθμιστικής ταχύτητας.

Αλλά και να αναδείξει το δίπολο ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, καθώς και την πολιτική υπεροχή του πρωθυπουργού στο χώρο του Κέντρου, που…σπάει τα κάποτε παραδοσιακά στεγανά περί δεξιάς και αριστεράς. “Συντηρητικός είναι σήμερα όποιος συντηρεί αυτά που δεν αξίζουν να συντηρηθούν.

Ενώ προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να τα αλλάξει και να τα κάνει καλύτερα. Διαλέξτε ρόλους”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας και πάλι στην πρώτη γραμμή τις βαθύτατες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Πρόοδος”. Έννοια κομβική για τη στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διευρύνει τις δεξαμενές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου το κόμμα να ισχυροποιήσει περαιτέρω την πολιτική του κυριαρχία.

Πηγή: patrastimes.gr