Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των επιστημόνων και ένα εκ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η προοπτική να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία μετά τις γιορτές.

Μια από τις προτάσεις που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι της συζήτησης στην επιτροπή του Υπουργείου Υγείας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα.

Στο τραπέζι της επιτροπής θα βρεθεί το άνοιγμα των σχολείων με την ημερομηνία που θα συζητηθεί είναι αυτή της 11ης Ιανουαρίου 2020 και όχι αυτή της 8ης Ιανουαρίου, ημερομηνία λήξης του lockdown το οποίο όπως όλα δείχνουν φαίνεται να παίρνει και άλλη παράταση.

Στην συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του σταδιακού ανοίγματος των σχολείων με τα δημοτικά σε κάθε περίπτωση να ανοίγουν πρώτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε πέσει στο τραπέζι και το σενάριο των μαζικών δειγματοληπτικών τεστ στους μαθητές των σχολείων, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και σε αυτή την συνεδρίαση.
Όπως γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της Επιτροπής των Ειδικών με θέμα το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Θετικοί οι επιδημιολόγοι για τα σχολεία

Ο καθηγητής και λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας σε σημερινές του δηλώσεις έκανε ξεκάθαρο ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουν οι ειδικοί για τα σχολεία τον Ιανουάριο, καθώς μια ενδεχόμενη χαλάρωση ίσως να δημιουργήσει νέες εστίες. Άφησε όμως για πρώτη ίσως φορά ανοικτό η επιτροπή να αποφασίσει το άνοιγμα τους λίγες ημέρες αργότερα μετά την μέχρι τώρα προθεσμία του lockdown.

Ο κ. Σύψας επανέλαβε πάντως ότι ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά «δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια οτι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Μετά τις γιορτές και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δεν αποκλείεται να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά.

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σε δηλώσεις τις τόνισε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία», προτείνοντας να εμβολιαστούν άμεσα και οι εκπαιδευτικοί.

Θετικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε.

Πηγή: patrastimes.gr