Μέσω τηλεδιάσκεψης διοργανώνεται την Παρασκευή Σύνοδος Κορυφής με θέμα τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για να επαναληφθεί ο διάλογος» ανάμεσα στους δύο πρώην εχθρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία την οποία κήρυξε το 2008 το Κόσοβο μετά τη λήξη της σύγκρουσης που έλαβε χώρα στο τέλος των ετών του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 13.000 ανθρώπους, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Στη σύνοδο αυτή θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι, ο ύπατος αντιπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ, καθώς και ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Η σύνοδος αυτή μπορεί «να επιτρέψει στην ΕΕ να διευκολύνει την επίλυση των διαφορών τους», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η σύνοδος της Παρασκευής, η οποία οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, όπως διευκρινίζει η γαλλική προεδρία, ακολουθεί εκείνη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο Βερολίνο και κατά την οποία η Σερβία και το Κόσοβο δέχθηκαν, υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, να επαναλάβουν τις συνομιλίες τους, είκοσι χρόνια μετά την ένοπλη σύγκρουσή τους.

Οι δύο χώρες προέβλεπαν τότε να συναντηθούν μερικούς μήνες αργότερα στο Παρίσι, όμως ο διάλογός τους διακόπηκε και πάλι.

Συνάντηση την Κυριακή στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μεταβούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να επαναλάβουν τον διάλογο ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι υπό την αιγίδα του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος αυτού του τελευταίου.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου που από τον Νοέμβριο του 2018 διευκολύνεται από την ΕΕ.

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνεχίζουμε τον διάλογο την Κυριακή, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής», υπογράμμισε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. «Είναι συμπληρωματικά γεγονότα».

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ θα συμμετάσχει επίσης στις δύο συναντήσεις στο πλευρό του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ.

«Η συνάντηση αυτή θα σημάνει την επανάληψη των συνομιλιών και της εργασίας για μια συνολική και νομικά υποχρεωτική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, που να αφορά όλα τα εκκρεμή ζητήματα», εξήγησε ο Στάνο.

Πηγή: patrastimes.gr