Στο τέλος Σεπτεμβρίου, με τις συντάξεις του Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι παρακρατήσεις σε 4.500 συντάξεις χηρείας του δημοσίου τομέα. Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης. Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 50%, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντίστοιχη περικοπή στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα θα καθυστερήσει, καθώς θα προηγηθεί νομοθετική διάταξη. Η «συντεταγμένη» περικοπή αποφασίστηκε μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που προκλήθηκε όταν τον Μάιο είχαν περικοπεί αιφνιδιαστικά, χωρίς προειδοποίηση, 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Συντάξεις χηρείας Δημοσίου
Στους 4.500 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του Δημοσίου έχει ήδη αποσταλεί από τις αρχές του μήνα ενημερωτικό σημείωμα και έχουν ενημερωθεί ότι οφείλουν έως τις 31 Αυγούστου να υποβάλουν ενστάσεις, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται ή ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4611/19, ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη –δηλαδή το 70% της αρχικής– τη σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος). Το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περικοπές τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα γίνει προσπάθεια να συμψηφιστούν με τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, εφόσον ο δικαιούχος περιμένει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%.

Πηγή: patrastimes.gr