Ηλεκτρονική θα είναι η κατάθεση της αίτησης για συνταξιοδότηση, όπως γίνεται σήμερα και με τις φορολογικές δηλώσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο υπουργείο Εργασίας εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση και όταν θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή.

Επισήμως δεν υπάρχει χρονική δέσμευση, αλλά εκτιμάται ότι μέσα στο 2022 θα γίνει πράξη. Για την ώρα πάντως οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να επιτευχθεί ο αυτονόητο, αλλά τόσο δύσκολο για την Ελληνική Πολιτεία, χρόνια τώρα: την ταχύτατη απονομή των συντάξεων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αλλάξει άμεσα αυτή η εικόνα.

Το έργο της απονομής των συντάξεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο και δαιδαλώδες όπως αναφέρουν όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο, αφού υπάρχουν χιλιάδες παράμετροι που πρέπει να συγκεραστούν και να βγει ένα αποτέλεσμα, που όσο και να προσπαθήσει κάποιος απαιτείται χρόνος.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα, αρκεί να σημειωθεί ότι υπάρχουν πάνω από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, οι οποίοι – εκ των πραγμάτων – οδηγούν και στη δημιουργία ενός πολύπλοκου συστήματος συνταξιοδότησης.

Μέχρι τον Δεκέμβριο η ομαλοποίηση
Από το υπουργείο Εργασίας εκτιμούν, ανεπίσημα, ότι είναι εφικτό μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπάρξει μία σχετική ομαλοποίηση στην όλη διαδικασία και μην παρατηρούνται οι ουρές στην απονομή.

Αξιόλογη προσπάθεια είχε καταβληθεί, τόσο επί υπουργίας Έφης Αχτσιόγλου, όσο και του Γιάννη Βρούτση, χωρίς πάντων να έρθει απτό αποτέλεσμα.

Όπως εκτιμούν από το υπουργείο Εργασίας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η προσπάθεια θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Την πλήρης μηχανοργάνωση της διαδικασίας απονομής με την ταυτόχρονο ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ, και

Την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής των συντάξεων με την εισαγωγή οποιαδήποτε νομοθετικών ρυθμίσεων κριθούν αναγκαίες στην Βουλή.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν απόλυτη επίγνωση ότι ο μηχανισμός του ΕΦΚΑ είναι εξαιρετικά δυσκίνητος και σημειώνουν ότι χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις, έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς λειτουργικός.

Η προσπάθεια από την κυβέρνηση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εντοπίζεται στην καταβολή των προκαταβολών της εθνικής σύνταξης, έτσι ώστε να πάρουν οικονομική ανάσα, εκείνοι που για χρόνια περιμένουν να λάβουν την σύνταξή τους.

Η σχετική πλατφόρμα απονομής της εθνικής σύνταξης αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες, και οι εν δυνάμει συνταξιούχοι θα εισέλθουν με τον AΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να υποβάλουν την αίτησή τους και να λάβουν πριν από το Πάσχα τα ποσά που δικαιούνται.

Την στιγμή αυτή οι εκκρεμότητες ξεπερνούν τις 300.000 αιτήσεις κύριων επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων. Όπως σημειώνουν από το υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, μέσα στο επόμενο 6μηνο θα πρέπει να εκδίδονται 35.000 συντάξεις τον μήνα.

Στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τον υπουργό ο ρυθμός απονομής συντάξεων ήταν 16.000 – 18.000 το μήνα. Πέρα από τις παλαιές συντάξεις, υποβάλλονται 12.000 – 14.000 νέα αιτήματα συνταξιοδότησης.

Οι επόμενες κινήσεις
Μία από τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Εργασίας, είναι η δρομολόγηση της αποκλειστικής ηλεκτρονικής υποβολής του συνταξιοδοτικού αιτήματος, δηλαδή κάτι ανάλογο με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μία επόμενη κίνηση είναι η αξιοποίηση, όλων των δυνατοτήτων σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο για την επιτάχυνση των διαδικασιών. Τις επόμενες ημέρες υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις για την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου, οι οποίοι θα αμείβονται με βάση τις συντάξεις θα εκδίδουν.

Πηγή: patrastimes.gr