Τη θέση ότι δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος τόνισε πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «τείχος» εντός του έτους –έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας -τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εκτιμώντας παράλληλα πως η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες.

«Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε να μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε:

«Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Εστίες επικίνδυνες στην Αττική τεράστια ανησυχία».

Όπως εξήγησε, 10 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά οι ειδικοί θα έχουν πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

«Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν» εξήγησε, και συνέχισε:

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας ιός διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

Την ίδια ώρα, ο ειδικός εξήγησε πως η αφετηρία αυτή τη φορά είναι διαφορετικά απ΄ ό,τι ήταν τον Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί το φθινόπωρο ξεκίνησε με άδειες ΜΕΘ ενώ τώρα ξεκινάμε με γεμάτες μονάδες με πάνω από το 70 με 80%.

«Αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα lockdown χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιδημικές εκρήξεις.

«Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή» ανέφερε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη διασπορά.

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέγουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία» τόνισε ο καθηγητής.

«Τη Δευτέρα θα κουβεντιάσουμε για το θέμα των σχολείων»
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Σύψας υπενθύμισε πως τη Δευτέρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κουβεντιάσουν το θέμα των σχολείων και πιθανών εξελίξεων.

«Πρέπει να παίξουμε σκληρή άμυνα με όλες μας τις δυνάμεις. Ο αντίπαλος είναι υπέρτερος. Η εισήγηση μας για τα σχολεία θα στηρίζεται στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ήδη η υπουργός μάς έχει παρουσιάσει πολύ κάλο σχέδιο για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, και μας διευκολύνει που κλείνουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες, γιατί προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία. Αλλά έχουμε μια σχετική πολύ αργή αποκλιμάκωση θα συζητήσουμε τουλάχιστον να ανοίξουν τα δημοτικά που είναι χαμηλότερου κινδύνου» είπε, και κατέληξε λέγοντας:

«Δεν θέλουμε να εισηγηθούμε το άνοιγμα σχολείων και να πούμε μετά από μια εβδομάδα τώρα τα ξανακλείνουμε, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και συνεχώς».

Πηγή: patrastimes.gr