Ως Βασανιστήριο ορίζεται σοβαρός πόνος, είτε σωματικός είτε ψυχικός για  την απόσπαση πληροφοριών ή ομολογίας σχετικά με πολιτική ή άλλη πράξη, την οποία οι βασανιστές κατά την άποψή τους δεν μπορούν να εκμαιεύσουν με άλλο τρόπο.

Στις 26 Ιουνίου 1998 υπεγράφη η Διεθνής σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και λόγω και της πικρής εμπειρίας αγωνιστών κατά της χούντας, ο βασανισμός κρατουμένου θεσμοθετήθηκε ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα στον ελληνικό Ποινικό κώδικα.

Εξάλλου κατά το άρθρο 7 της Συντάγματος μας, τα βασανιστήρια δηλαδή οποιαδήποτε σωματική κάκωση βλάβη υγείας η άσκηση ψυχολογικής βίας καθώς και κάθε άλλης προσβολής ή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απαγορεύονται και τιμωρούνται.

Παρατηρούμε στο Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αχαΐας, μια ολοένα και πιο ακραία απαξίωση όλου του φάσματος προστατευόμενων επί χρόνια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταγγέλλουμε για ακόμη μια φορά. Δεν μπορεί να διεξάγονται πολυδάπανες κρατικές παρεμβάσεις με κεντρική ιδέα την προστασία της…υγείας και από την άλλη να περνούν αναπάντητες σοβαρές καταγγελίες από κρατικούς λειτουργούς για βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων, βασανιστήρια που συνίστανται ακόμη και στις συνθήκες κράτησης τους. Δυστυχώς πλέον οι βασανισμοί στη χώρα, απέκτησαν ονοματεπώνυμο και αυτό μας φέρνει πολλές δεκαετίες πίσω. Στον 12ο όροφο στη ΓΑΔΑ υπάρχουν πρόσφατες καταγγελίες για βασανισμούς πολιτών οι οποίοι και έχουν υποβάλει μήνυση, ενώ στο Βόλο η φωνή του αδικοχαμένου Βασίλη Μάγγου μετά την κακοποίηση που υπέστη στο εκεί Α.Τ. , ζητάει να παραμένουμε σε δημοκρατική επαγρύπνηση.

Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον αυτονόητο σεβασμό από τις Κρατικές Δομές  της σωματικής  ακεραιότητας και αξιοπρέπειας. Τα βασανιστήρια απαγορεύονται.

Πηγή: patrastimes.gr