Στη “συνταγή” που παρουσίασε προ 5 μηνών ως αντίδοτο στη σώρευση ιδιωτικού χρέους λόγω πανδημίας, ετοιμάζεται να προσφύγουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, επικαιροποιημένη προφανώς και “ιδωμένη” πλέον και υπό το πρίσμα του επαπειλούμενου κύματος ακρίβειας λόγω πληθωρισμού.
Ιδιωτικό χρέος
Το σχέδιο αυτό το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των ζυμώσεων και συσκέψεων που πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αρμόδιους τομεάρχες, συνεργάτες του αλλά και τεχνοκράτες συμβούλους του, προέβλεπε πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών και αποληρωμή της εναπομένουσας οφειλής σε 120 δόσεις και για φυσικά πρόσωπα και για επιχειρήσεις.
Στο μοντέλο αυτό θα επιμείνει κατά πληροφορίες ο κ. Τσίπρας και ως κύρια πρότασή του για την αναχαίτιση των συνεπειών του πληθωρισμού, σε κοινωνικό τε και επιχειρηματικό επίπεδο.΄
Το “μείγμα” των προτάσεων δεν έχει “κλειδώσει” έως τώρα ( ή τουλάχιστον δεν το αποκαλύπτουν από την Κουμουνδούρου.
Παραλλήλως πάντως, προαποφασισμένη είναι ήδη στην Κουμουνδούρου, η εντατικοποίηση του αιτήματος για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την οποία είχε ζητήσει ο Α. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τον Ιούνιο την πρόταση του κόμματός του για τα Εργασιακά.
Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη για να οργανώσει τις “λεπτομέρειες” της αναμενόμενης πολιτικής του αντεπίθεσης.
Ήδη, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ , διαμηνύουν ότι ο …πήχης για τον πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση;, όσα ανακοίνωσε ο ίδιος μιλώντας με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στη Θεσσαλονίκη:
1. Πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς”
2. αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
3. πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο
4. αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
5. μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.
Προδήλως είναι και σε “αναμμένα κάρβουνα” για τυχόν “άσσο” που κρύβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο “μανίκι” σχετικά με μέτρα “έκπληξη”. Εάν δεν υπάρξουν τέτοια, λέει η Κουμουνδούρου, τότε όσα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί είναι “ασπιρίνες” σε σχέση με όσα- εκτιμούν οι ίδιοι- ότι θα στιγματίσουν τον επερχόμενο χειμώνα.
Πολιτικό στίγμα
Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως η παρούσα ΔΕΘ βρίσκει την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε εντελώς διαφορετική φάση από το 2019.
Μιλούν για ανεπίστρεπτη φθορά της Κυβέρνησης, χωρίς την ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία των προηγούμενων δύο ετών , ( και) λόγω της διαχείρισης των πυρκαγιών του Αυγούστου. Επιμένουν πως ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί “απολογούμενος” στην ΔΕΘ ( είναι ένας όρος με τον οποίο εσχάτως φλερτάρουν συχνά στον ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρονται στον κ. Μητσοτάκη), αναζητώντας οι ίδιοι την ευκαιρία να βρει παραλήπτη το “μήνυμα” που στέλνουν εδώ και δυο χρόνια στη μεσαία τάξη και επιχειρηματικότητα, το οποίο βάσει των δημοσκοπήσεων, παραμένει ακόμη, ανεπίδοτο.
Δημοσκοπήσεις
Η “γραμμή άμυνας” που ακολουθεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καλείται να σχολιάσει τις χαμηλές δημοσκοπικές του πτήσεις, γνωστοποιήθηκε προσφάτως από τον ίδιο τον πρόεδρό του, στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Open , όπου grosso modo, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε ( εντός και εκτός κομματικών τειχών) πως ανεξαρτήτως τι καταγράφεται στις σφυγμομετρήσεις ο ίδιος δεν έχει αμφιβολία ότι οι επόμενες εκλογές θα “βγάλουν” προοδευτική κυβέρνηση.
Πιο “τεχνικά” και αναλυτικά αναφέρθηκε σε αυτές – προς αποδραματοποίηση της σημασίας τους- και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος:
“Στις εκλογές που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 32%, δεν υπήρχε δημοσκόπηση που να του έδωσε πάνω από 26%. Πολύς κόσμος δεν εμπιστεύεται τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ενώ στηρίζονται αποκλειστικά στην τηλεφωνική έρευνα με σταθερό τηλέφωνο, όπου αντικειμενικά περιορίζεις το κοινό που απευθύνεσαι. Εγώ δεν έχω σταθερό στο σπίτι μου, ούτε ξέρω κανένα φίλο μου που να έχει”, είπε ενώ “έντυσε” και πιο πολιτικά την απάντησή του
Στις εκλογές που έγιναν, η ΝΔ κατάφερε να φτιάξει ένα αφήγημα που ήταν πιο ισχυρό από το δικό μας. Στις εκλογές του ’19 έβλεπες ένα ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο όπως το ’15. Έπρεπε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι δεν πετύχαμε και τι έπρεπε να αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε αυτό καλύτερα. Νομίζω ότι μεγάλο κομμάτι του κόσμου που επέλεξε να απέχει το ’19 “γυρίζει” πλέον”.
Κοντολογίς, ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της στόχευσής του εδώ και μήνες να “σπάσει” το ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, εκτιμά πλέον ότι είναι πολύ πιο αποδυναμωμένο σε σχέση με δυο ή και έναν χρόνο πριν άρα έχει τη δυνατότητα, να το “υπερκεράσει”.
Εκλογές
Αν κάτι έκαψε νωρίς ο Αλέξης Τσίπρας, από όσα ταλάνιζαν το κόμμα του, είναι καταρχάς το δίλημμα: “Να ζητήσουμε ή να μη ζητήσουμε από το βήμα της ΔΕΘ εκλογές; Και αν δε ζητήσουμε δε θα ερωτηθούμε γιατί δεν τις ζητάμε αφού έχουμε βγάλει “άχρηστη” και αποτυχημένη την κυβέρνηση”;
Δεν πρόκειται να ζητήσει – αυτή την ώρα εκλογές- έχει ξεκαθαρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπερ σημαίνει “έκπληξη” και είδηση πολιτική , δεν πρόκειται να βγει από τη δική του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.
Όχι τουλάχιστον με βάση τη στενή δημοσιογραφική αποτίμηση περί μεγάλης πολιτικής είδησης. Ο ίδιος πάντως για το κόμμα του, φρόντισε τουλάχιστον να “κάψει” εκ των προτέρων μια από τις ερωτήσεις που θα καλείτο να απαντήσει στη συνέντευξη Τύπου της επόμενης Κυριακής, εάν δεν το είχε πράξει ήδη, στην τηλεοπτική του συνέντευξη λίγες μέρες πριν.
Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί
Πηγή: patrastimes.gr