Εκτός των όσων συνέβησαν στην Πανεπιστημίου τον γύρο του διαδικτύου κάνει και το βίντεο που δημοσιεύει στο facebook η σελίδα «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη» στο οποίο διακρίνονται πολλοί αστυνομικοί να βρίσκονται στην πυλωτή μίας πολυκατοικίας και να συλλαμβάνουν έναν φοιτητή, μετά από διαδήλωση εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων και εργατικών σωματείων στον σταθμό Λαρίσης.

Μία γυναίκα, που τραβάει το βίντεο, φωνάζει ότι είναι δικηγόρος και λέει στους αστυνομικούς ότι εδώ είναι το σπίτι του, ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους της σύλληψης δίχως να παίρνει απάντηση, ενώ και άλλοι πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο διαμαρτύρονται. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του βίντεο φαίνεται ένας αστυνομικός να κυνηγά μία κοπέλα η οποία φέρεται να είναι η αδερφή του φοιτητή ενώ μία γυναίκα βρέθηκε στο έδαφος αφού σπρώχθηκε.

Μπαράζ δηλώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει ότι «τα πολιτικά κόμματα τηρήσαμε όλους τους κανόνες σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να κάνει κατάληψη του κέντρου της Αθήνας με 6.000 αστυνομικούς για 200 διαδηλωτές. 6.000 αστυνομικοί συνωστισμένοι σαν σαρδέλες στα λεωφορεία και ο ένας πάνω στον άλλο. Ήδη 7 διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν σε καραντίνα. Η κυβέρνηση δεν τήρησε τα μέτρα και έστησε υγειονομική βόμβα μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Έψαχνε απεγνωσμένα να βρει αφήγημα».

Ολόκληρη η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη:

«Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ανόητη, αντισυνταγματική και αχρείαστη ρύθμιση

Σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις η Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτε κατέβηκε σε πορεία ούτε κάλεσε σε μαζική συμμετοχή σε πορεία δεδομένης της υγειονομικής κρίσης. «Αντιθέτως ανακοινώσαμε μια συμβολική εκδήλωση, την οποία και κάναμε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ με υποδειγματικό τρόπο και τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων». Ερωτώμενη εάν αυτό ήταν έξω από το επιτρεπόμενο πλαίσιο απάντησε: «Προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την ανόητη, αντισυνταγματική και αχρείαστη ρύθμιση. Της εξηγήσαμε ότι δεν πρόκειται να υπακούσει κανείς και αυτό φάνηκε σήμερα, δηλαδή η απαγόρευση έσπασε διότι δεν ήταν δυνατό να δεχθούμε καταστρατήγηση του άρθρου του Συντάγματος στο όνομα της ανικανότητας της κυβέρνησης να ελέγξει την πανδημία».

«Τα πολιτικά κόμματα τηρήσαμε όλους τους κανόνες σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία αποφάσισε να κάνει κατάληψη του κέντρου της Αθήνας με 6.000 αστυνομικούς για 200 διαδηλωτές. 6.000 αστυνομικοί συνωστισμένοι σαν σαρδέλες στα λεωφορεία και ο ένας πάνω στον άλλο. Ήδη 7 διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν σε καραντίνα. Η κυβέρνηση δεν τήρησε τα μέτρα και έστησε υγειονομική βόμβα μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Έψαχνε απεγνωσμένα να βρει αφήγημα».

Μην υποτιμάτε τους πολίτες και μην εθίζεστε στην άσκηση βίας. Επικίνδυνα παιχνίδια!

Η κοινωνία ποτέ δεν εκφράστηκε εναντίον των συμβολικών εκδηλώσεων για τη σημερινή μέρα. Οι πολίτες προφανώς αντιδρούν σε μία τέτοια απαγόρευση, έμπνευσης άλλων εποχών, από τον αρχηγό της Αστυνομίας με εντολή του υπουργού, του κ. Χρυσοχοΐδη. Σήμερα δε βλέπουμε ένα κρεσέντο βίας χωρίς λόγο, επιτέθηκαν και σε βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι βρίσκονταν στο δρόμο τηρώντας τα μέτρα, ειρηνικά. Κατόπιν ακόμη και αυτή τη στιγμή καταγγέλλεται ότι συνεχίζουν να κυνηγούν κόσμο να χτυπούν πάρα πολλούς και να μπαίνουν σε σπίτια και να προβαίνουν σε συλλήψεις. Δίνουν την αίσθηση ότι δείχνουν να απολαμβάνουν τη βία, και τούτο είναι επικίνδυνο. Κρούω τον κώδωνα στον κ. Χρυσοχοΐδη, στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν.

Με ευθύνη Μητσοτάκη η αστυνομία έδρασε εκτός πλαισίου

Η αστυνομία έχει και χαρακτήρα κατασταλτικό, όχι όμως εκτός ενός αυστηρού και συνταγματικού πλαισίου και όχι εκτός του κανονισμού λειτουργίας της. Όταν η η πολιτική ηγεσία επιτρέπει στην αστυνομία να δρα εκτός πλαισίου, τότε φέρει ακέραια την ευθύνη. Εν προκειμένω λοιπόν την ευθύνη φέρει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την αποφασιστικότητά του απέτρεψε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Αθήνα σε υγειονομική βόμβα. Απέτυχε παταγωδώς καθώς η «αποφασιστικότητά» είναι εκείνη που μετέτρεψε τελικώς την πόλη σε υγειονομική βόμβα με 6,000 αστυνομικούς ενώ από την άλλη τα πολιτικά κόμματα κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε τις εκδηλώσεις μας προστατευμένα και ειρηνικά».

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης κάνει λόγο για σχέδιο αποπροσανατολισμού από πλευράς της κυβέρνησης. «Παρότι με συνεχείς προκλήσεις, την αναστολή άρθρου του Συντάγματος, την απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα, την είσοδο δυνάμεων καταστολής από την κεντρική πύλη στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου και τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, η προβοκατόρικη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέτυχε», λέει.

Ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη:

«Το σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην υγειονομική και οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρότι με συνεχείς προκλήσεις, την αναστολή άρθρου του Συντάγματος, την απαγόρευση των συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα, την είσοδο δυνάμεων καταστολής από την κεντρική πύλη στον ιερό χώρο του Πολυτεχνείου και τις συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, η προβοκατόρικη τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέτυχε.

Η ξεκάθαρη, υπεύθυνη στάση μας για την υγειονομική κρίση και ταυτόχρονα οι ευλαβικά προσηλωμένες στη Δημοκρατία, θέσεις μας ακύρωσαν στην πράξη το επικοινωνιακό σχέδιο του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, είναι ένας ανεύθυνος χώρος, που θέτει την υγεία των πολιτών και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σε κίνδυνο.

Η εκδήλωση μνήμης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στο χώρο βασανισμού πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ και οι συμβολικές παρουσίες των βουλευτών και των στελεχών μας, με απόλυτη τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ακύρωσαν στην πράξη την προκλητική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα.

Το επιχείρημα της δήθεν προάσπισης της δημόσιας υγείας, με αστυνομικά μέτρα και αντιδημοκρατικές αποφάσεις, έπεσε στο κενό.

Εχθές το μεσημέρι ο μόνος που δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις εντολές που είχε δώσει στην ελληνική αστυνομία. Κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο δεν τηρήθηκε. Χαρακτηριστική ήταν η απόσυρση διμοιρίας των ΜΑΤ από το Πολυτεχνείο λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ συνολικά έχουν αποσυρθεί τουλάχιστον 7 διμοιρίες και πάνω από 700 αστυνομικοί έχουν ήδη επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από covid-19.

Την αποτυχία των επικοινωνιακών στόχων και των αντιδράσεων της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, διαδέχθηκαν οι εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική αστυνομία, για χρήση βίας.

Πρωτόγνωρες σκηνές εξελίσσονται σε όλη την χώρα. Εκατοντάδες προσαγωγές, άσκηση βιαιοτήτων, χρήση χημικών, προπηλακισμοί βουλευτών και δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βιαιότητα που άσκησαν αστυνομικοί στην είσοδο πολυκατοικίας στα Σεπόλια όχι μόνο σε νέο συμπολίτη μας αλλά στους γονείς και την αδελφή του, με αποτέλεσμα την διακομιδή του πατέρα του στον Ευαγγελισμό όπου μετά τον ξυλοδαρμό του από «αστυνομικούς», νοσηλεύεται με έμφραγμα φρουρούμενος!!!

Τα πλάνα από τις σκηνές που υπάρχουν θυμίζουν αφιονισμένη αγέλη και όχι Έλληνες αστυνομικούς.

Οι σκηνές βίας που παρακολουθούμε στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θυμίζουν τίποτα από ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα.

Όλες οι παραπάνω αντιδημοκρατικές πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμβαίνουν στο όνομα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι σήμερα ανακοινώθηκαν 63 θάνατοι συμπολιτών μας, 443 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι και εντοπίστηκαν 2.422 νέα κρούσματα.

Το σύστημα υγείας καταρρέει, με απόλυτα δική σας ευθύνη.

Οι πολιτικές ευθύνες για την υγειονομική και οικονομική κρίση δεν αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή αστυνομική βία και αντιδημοκρατικές πολιτικές.

Εχθές, την μέρα τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την σημαντικότερη στιγμή της σύγχρονης Δημοκρατίας της χώρας μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε με πράξεις την προσήλωση της στον παλιό πραγματικό εαυτό της ακροδεξιάς της παράδοσης.

Περιμένουμε δημόσιες εξηγήσεις από την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Χρυσοχοΐδη για τα πρωτοφανή γεγονότα, την αστυνομοκρατία και τον ακροδεξιό κατήφορο τους, σε όλη τη χώρα».

Πηγή: patrastimes.gr