Στις 13 Αυγούστου, πριν καν να σβήσουν ολότελα οι φλόγες των πύρινων καταστροφών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε από τα καμένα της Ηλείας όπου είχε περιοδεύσει :”Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και στην υπευθυνότητα”, κάνοντας σινιάλο πως τα περί συνεννόησης και πολιτικής συναίνεσης που γύρευε τρεις μέρες πριν , ενταφιάστηκαν νωρίς.

Ακολούθησαν και άλλες δηλώσεις ίδιου περιεχομένου και πνεύματος που προοιωνίζονταν “λήξη” της επιδίωξης για πολιτική συνεννόηση. Όπως φερ ειπείν του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου που είχε χαρακτηρίσει τον Πρωθυπουργό “αμετροεπή, αμετανόητο και αλαζόνα” και τη “συγγνώμη του, κενό γράμμα”.

Αν κάτι εξέλιπε, ήταν το επίσημο αναγγελτήριο του ενταφιασμού της “συναίνεσης” καθώς απαιτούσε χειρισμούς που να μην καταδεικνύουν ότι το κάλεσμα Τσίπρα ήταν προσχηματικό εν είδει τακτικισμού.

Κοινώς, να μην μείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον “μουτζούρη” της ευθύνης της ασυνεννοησίας, στο χέρι.

Και τυπικώς πάντως, η οριστική ταφόπλακα στα περί συνεννόησης και συναίνεσης, μπήκε με τα ιλαρά δρώμενα της παρ ολίγον υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη. Χθες, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας, αποχαιρέτισε και επισήμως τα προσκλητήρια σε συνεννόηση:

“Αν ήθελε πολιτική συνεννόηση δεν θα ερχόταν στη Βουλή να μην αναγνωρίσει κανένα λάθος, δεν θα άφηνε δύο χρόνια στο συρτάρι το πόρισμα Γκολντάμερ, δεν θα απέρριπτε την πρόταση νόμου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, δεν θα επαλάμβανε την τυμβωρυχία για την τραγωδία στο Μάτι”, είπε αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά την “εξιστόρηση” δε των “περιστατικών” για τον Ευάγγελο Αποστολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε απολύτως στον πρωθυπουργό το ναυάγιο της συνεννόησης:

– Πόση αλαζονεία, δεν ήξερε ότι απευθύνεται σε έναν σημερινό συνεργάτη και σύμβουλό μου; Αυτή είναι η δήθεν κατανόηση για το τι σημαίνει πολιτική συνεννόηση;”
– Επί μία εβδομάδα δεν σήκωσε το τηλέφωνο αν και γνώριζα, παρά έβαλε 5 λεπτά πριν τις ανακοινώσεις να ενημερώσει, επιχειρώντας να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν πίστεψε στην ανάγκη συνεννόησης.

Το “ξήλωμα” του Ασφαλιστικού

Στο δια ταύτα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, υποσχέθηκε ξήλωμα και για αυτό.

Μίλησε για νομοσχέδιο ύβρη για τις σημερινές και επόμενες γενιές, για μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων , για ζημιές από τη μετάβαση μεταξύ 56 και 70 δις και για επιστροφή 18 χωρών από τις 30 που εφάρμοσαν κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, σε διανεμητικό.

Κατέληξε δε: “Το έκτρωμα αυτό θα ξηλωθεί την πρώτη μέρα από μία νέα προοδευτική κυβέρνηση. Όπως ο πτωχευτικός, οι αλλαγές στην παιδεία, τα απλήρωτα δεκάωρα θα ξηλωθούν τις πρώτες μέρες”.
capital.gr

Πηγή: patrastimes.gr