Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

Μετά τον ανασχηματισμό, τον οποίο στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν ως «προεκλογικό» τέσσερα είναι τα δεδομένα που οδηγούν την αξιωματική αντιπολίτευση στην εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να εξαντλήσει τη θητεία του, όπως δηλώνει δημοσίως.

Η ανακοίνωση για το επικείμενο άνοιγμα της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας για τους απόδημους σε συνάρτηση με την ειδική ενημερωτική καμπάνια, ύψος 3 εκατομμυρίων ευρώ, οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Περιφέρεια, οι οποίες έχουν προεκλογικό χαρακτήρα αλλά και οι εμφανείς προετοιμασίες σειράς κορυφαίων στελεχών ενισχύουν την αίσθηση ότι βρισκόμαστε ακόμα και λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Παράλληλα, σταθερή παραμένει η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβερνητική φθορά μεγαλώνει και η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις επιλογές σε οικονομία και υγεία θα εντείνεται όσο βαθαίνει το αποτύπωμα της πανδημίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων

Με αυτά τα δεδομένα στην Κουμουνδούρου έχουν αρχίσει τη διεξοδική μελέτη των δημοσκοπήσεων δίνοντας βάση κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ψάχνουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους ξεκαθαρίσουν προς τα που πρέπει να κινηθούν σε ο,τι αφορά το πολιτικό αφήγημα με το οποίο θα πορευτούν.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι είναι εντυπωσιακή η διαφορά των απαντήσεων στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται τηλεφωνικά και σε αυτές που γίνονται μέσω διαδικτύου, εκτιμώντας ότι στις δεύτερες απαντούν περισσότεροι πολίτες που ανήκουν στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Τα ίδια στελέχη σημειώνουν, μάλιστα, ότι μεγάλο ποσοστό νέων είτε δεν συμμετέχουν είτε δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγαλύτερο προβάδισμα της ΝΔ από το πραγματικό.
Εκτιμούν ότι υπάρχει χώρος στη Νεολαία

Σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι υπάρχει χώρος στο πεδίο της νεολαίας στην οποία συνεχίζουν να καταγράφουν ψηλότερα ποσοστά από τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, εκτιμούν ότι αρκετοί πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές γεγονός που επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει σε ψαλίδισμα της διαφοράς.

Για αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αυτή αναδεικνύοντας θέσεις που έχουν δει ότι έχουν απήχηση στις νέες ηλικίες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δύο κινήσεις του Σαββατοκύριακου με την εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία, με συμμετοχή του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα αλλά και το ειδικό βίντεο για τον πολιτικό γάμο ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Γιατί ο έρωτας τώρα; Γιατί στην πανδημία νιώθουμε πόσο λείπει μια αγκαλιά. Γιατί ο έρωτας θέλει δύο, που να θέλουν και οι δύο. Γιατί η αγάπη είναι δικαίωμα», αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook και προσθέτει: «Μετά τους νόμους για το σύμφωνο συμβίωσης και την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση: Πολιτικός Γάμος για όλους».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη μάχη του νομοσχεδίου για την παιδεία καθώς θεωρούν ότι κατάφεραν να αναδείξουν όλα εκείνα τα στοιχεία που τους διαφοροποιούν από τη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν ανέδειξαν τόσο εμφατικά το ζήτημα της αστυνόμευσης αλλά έδωσαν έμφαση στους 24 χιλιάδες μαθητές που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ φέτος και ειδικά στο γεγονός ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν από φέτος. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επεξεργάζονται τις δημοσκοπήσεις, στις νεαρές ηλικίες καταγράφεται συντριπτική διαφωνία με το νομοσχέδιο Κεραμέως, κάτι που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, παράλληλα, ότι και η έμφαση που δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους μικρομεσαίους αλλά και στην εστίαση έχει θετικό αντίκτυπο και στις μικρές ηλικιακές ομάδες καθώς πολλοί εξ αυτών εργάζονται στους παραπάνω κλάδους.

Τέλος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ΕΣΥ, μία κίνηση στην οποία ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τον καλύτερο τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη μετάδοση του μηνύματός τους καθώς θεωρούν κομβικής σημασίας τις θέσεις του κόμματος για ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας.

Πηγή: patrastimes.gr