Στο ζήτημα των αφίξεων προσφύγων στο νησί των Κυθήρων και στις συνθήκες υποδοχής τους αναφέρονται οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή τους.

«Για τρίτη συνεχή φορά μέσα στις τελευταίες λίγες μέρες, πολυμελής ομάδα Κούρδων προσφύγων αποβιβάστηκε σε παραλία των Κυθήρων», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι συναρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), Θοδωρής Δρίτσας (‘Αμυνας), Νεκτάριος Σαντορινιός (Ναυτιλίας) και Γιώργος Ψυχογιός (Μεταναστευτικής Πολιτικής).

Όπως σημειώνουν, «με κυβερνητικές εντολές οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, χειρίζονται το σοβαρό αυτό ζήτημα με αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια, με πανικό, με αυταρχισμό και με αδιαφορία απέναντι στην εθνική και διεθνή νομιμότητα, καθ’ υπέρβαση μάλιστα στοιχειωδών κανόνων ανθρώπινου πολιτισμού».

«Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής -μεταξύ πολλών άλλων- αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει οργανωθεί κανένα σχέδιο υγειονομικού ελέγχου και βοήθειας των ανθρώπων αυτών, αλλά ούτε και στοιχειώδους ενεργοποίησης για τη σίτιση και τη διαμονή τους», αναφέρουν, χαρακτηρίζοντας το κράτος «αδιάφορο» και την περιφέρεια «απούσα». «Το ίδιο και η Εκκλησία. Μία φορά μόνο, με πρωτοβουλία αρμόδιου αντιδημάρχου του Δήμου Κυθήρων, προσφέρθηκε ένα γεύμα. Ενεργοί πολίτες των Κυθήρων με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, προσπαθούν να καλύψουν το κενό με τρόφιμα, κουβέρτες και άλλα αναγκαία είδη, συχνά όμως παρεμποδιζόμενοι στο έργο τους αυτό από τις τοπικές αρχές, οι οποίες δρουν με αυστηρές και δεσμευτικές κυβερνητικές εντολές», προσθέτουν.

Ούτε λόγος για να κινηθούν οι διαδικασίες υποβολής αιτήματος ασύλου

Συνεχίζοντας, τονίζουν: «Όσο για τη στοιχειώδη ανταπόκριση στην υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας να κινήσει τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες παραλαβής αιτήσεων ασύλου από όσες και όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, ούτε λόγος! Να σημειωθεί επίσης, ότι μεταξύ των προσφύγων αυτών, συμπεριλαμβάνονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, γυναίκες και παιδιά».

«Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις δικές μας παρεμβάσεις, η συμπεριφορά της κυβέρνησης και των Αρχών του ελληνικού κράτους παραμένει ίδια, δηλαδή εχθρική, μυστικοπαθής και εκτός κανόνων νομιμότητας», υπογραμμίζουν και καταλήγουν:

«Επιτέλους, τι ακριβώς συμβαίνει στα Κύθηρα; Θα δώσει υπεύθυνες και επίσημες εξηγήσεις η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να σιωπά; Και το κυριότερο: θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των Διεθνών Συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς για μία ακόμα φορά τη χώρα για την παραβίασή τους; Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις».

Πηγή: patrastimes.gr