Σημαντικά και «οριζόντια» (δηλαδή από πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και χαλαρής πολιτικής δέσμευσης) είναι τα κέρδη που αναμένει το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, που ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, πέντε είναι οι παράγοντες του νέου νόμου που η προεδρία της κυβέρνησης θεωρεί πως λύνουν σημαντικά προβλήματα των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, ώστε αυτοί να κατανοήσουν πως ο νόμος αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση που τους αφορά άμεσα.

Πρώτον, με το νέο νόμο οι υποψήφιοι για είσοδο στα Πανεπιστήμια πρέπει να διασφαλίσουν ένα ελάχιστο όριο βαθμολογίας, δηλαδή να κάνουν έστω μια μικρή προσπάθεια, αντί της σημερινής κατάστασης που ακόμα και με λευκή κόλλα κάπου έμπαιναν. Αυτό στέλνει το μήνυμα σε όλους ότι αν κάποιος νέος θέλει πραγματικά να σπουδάσει πρέπει να το αποδείξει, αλλιώς καλό είναι να στραφεί σε άλλες επαγγελματικές κατευθύνσεις, που θεωρεί ότι του ταιριάζουν περισσότερο.

Δεύτερον,
ο νόμος στρέφει τα νέα παιδιά προς τις σχολές οι οποίες πραγματικά τα ενδιαφέρουν. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά δεν χάνουν το χρόνο τους σε σχολές απαξιωμένες και άσχετες με τα ενδιαφέροντά τους, που απλώς είχαν τόσο χαμηλές βάσεις ώστε να χωρούν ακόμα κι όσοι δεν έγραψαν τίποτα. Οι γονείς θα ξέρουν πως δεν θα πληρώνουν τα φοιτητικά έξοδα για το παιδία τους που σπουδάζει σε όποια σχολή έλαχε να μπει, αλλά αντίθετα θα ξέρουν ότι η σχολή που το παιδί φοιτά είναι αυτή που το ενδιαφέρει κι επίσης ότι η προσπάθεια που κατέβαλε το παιδί για να εισέλθει στη σχολή, είναι μια διασφάλιση για την πετυχημένη ολοκλήρωση των σπουδών του.

Τρίτον, το χρονικό όριο που τίθεται στις σπουδές κάνει συγκεκριμένη χρονικά και την είσοδο στην αγορά εργασίας, αλλά και τον χρόνο που το νέο παιδί θα επιβαρύνει τον πατρικό οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τέταρτον, η καταπολέμηση της ανομίας κάνει γονείς και παιδιά πολύ πιο ήσυχους ότι οι ώρες στο Πανεπιστήμιο θα είναι ώρες μάθησης, εξειδίκευσης κι επιστημονικής προσπάθειας κι όχι χαμένες ώρες καταλήψεων, έκνομων πράξεων και κινδύνου για τα παιδιά.

Και πέμπτον, η σύνεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας διευκολύνει την ένταξη των παιδιών στην επαγγελματική ζωή με βάση τις σπουδές τους κι όχι σε όποια προσωρινή δουλειά βρουν, μόνο και μόνο για να βιοπορίζονται.

Αυτές οι πέντε παράμετροι εντάσσονται στα θέματα «χαμηλής πολιτικής» που έχει εντοπίσει το πρωθυπουργικό επιτελείο ότι υπάρχει χώρος για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με θετικό αντίκτυπο σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που διαπερνά ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και πεποιθήσεις κι ανοίγει τη βεντάλια της αποδοχής του κυβερνητικού έργου, αλλά και του προσώπου του Κυριάκου Μητσοτάκη από πολίτες που κινούνται σε χώρους εκτός Νέας Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται σε όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Γι’ αυτό και η κυβερνητική παρέμβαση σε θέματα «χαμηλής πολιτικής» αναμένεται να συνεχιστεί.

imerisia.gr

Πηγή: patrastimes.gr