Τα πλαστικά, ιδίως αυτά της μιας χρήσης, αποτελούν ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης για εδάφη, νερά και για την άγρια ζωή, ιδίως τη θαλάσσια. Εισερχόμενα στην τροφική αλυσίδα αποτελούν κίνδυνο και για την υγεία των ανθρώπων. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πιεστική διεθνής ανάγκη.

Με στόχο τη συμβολή στη μεθοδική προσέγγιση του προβλήματος και την ενημέρωση του κοινού η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ διοργανώνει υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών μια τηλε-ημερίδα, ανοιχτή στο κοινό, με θέμα: «Τα πλαστικά στο φυσικό περιβάλλον ΚΑΙ…στην εποχή του Covid-19».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2021 στις 6.00 μ.μ. και θα φιλοξενηθεί  σε e-πλατφόρμα του και συγκεκριμένα στη διεύθυνση

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών θα απευθύνει ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Δημόπουλος.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Εισηγητές θα είναι:

Δρ. Γιώργος Παπαθεοδώρου καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πατρών με θέμα: «Πλαστικά μιας χρήσης στο ελληνικό θαλάσσιο περιβάλλον και βενθικά απορρίμματα».
2. Δρ. Ελένη Καμπέρη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων (ΕΛΚΕΘΕ) με θέμα «Πλαστικά στις Ελληνικές ακτές».

3. Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά. Παραδείγματα σχετικά με την πανδημία».

4. Αναστασία Μήλιου Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» με θέμα «Επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης στα οικοσυστήματα και την πανίδα των ελληνικών θαλασσών»

5. Γιώργος Κανέλλης, εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., με θέμα «Νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών»

Η τηλε-ημερίδα σηματοδοτεί τα 35 χρόνια λειτουργίας της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και τα 30 χρόνια έκδοσης της περιοδικής έντυπης έκφρασής της «εν αιθρία». Εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνημένης συνεργασίας Πανεπιστημίου Πατρών – ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. με στόχο την προώθηση των περιβαλλοντικών στόχων μέσω της Επιστήμης.

Πηγή: patrastimes.gr