Η βαλκανική «γειτονιά» μας φλέγεται κυριολεκτικά. Τα πολλά πύρινα μέτωπα δεν είναι θλιβερό γεγονός μόνο στην Ελλάδα, αφού Τουρκία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο και Κροατία δίνουν τη δική τους μάχη για να περιορίσουν τα φλεγόμενα μέτωπα. Σοβαρά προβλήματα με τις φωτιές, αντιμετωπίζει και η Ιταλία αλλά και η Ουκρανία Β.Α.

Τουρκία
Οι φονικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται για 12η μέρα, κυρίως στο Ν.Δ. τμήμα της χώρας και κοντά σε σημαντικά τουριστικά θέρετρα όπως στην Αττάλεια και στην Μαρμαρίδα. Υπάρχουν 12 πύρινα μέτωπα σε πέντε νομούς της Τουρκίας, που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και περισσότερα από 1352 κτίρια. Τα θύματα άγγιξαν τα οκτώ ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 750. Η κυβέρνηση Ερντογάν δέχεται έντονη κρατική εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στα μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει η χώρα αλλά και στην οργάνωση.

Βουλγαρία
Συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Στο Ν.Δ τμήμα κοντά στην πόλη Σαντάνσκι, έχασαν τη ζωή του δύο δασοφύλακες και ένας τρίτος τραυματίστηκε. Οι δασοφύλακες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, κοντά σε ένα χωριό στην περιοχή του Σαντάνσκι, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί της Τετάρτης. Πολλά πύρινα μέτωπα υπάρχουν στην κεντρική Βουλγαρία, τόσο στην οροσειρά Στάρα Πλάνινα, στην περιοχή του Κάρλοβο, όσο και στο Στάροσελ που κάηκαν σπίτια. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε πως καταγράφονται καθημερινά 200-240 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Βόρεια Μακεδονία
Η χώρα έχει κηρυχθεί από την κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού σοβαρές πυρκαγιές μαίνονται σε δέκα δήμους, δύο από τις οποίες κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Οι καταστροφικές φωτιές έχουν κάνει στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης στο Στιπ, τη Στρώμνιτσα, τα Σκόπια, την Μπίτολα, την Οχρίδα, το Τέτοβο, το Κουμάνοβο και το Βέλες. Έχουν αναφερθεί καταστροφές κατοικιών και υποστατικών. Το Σάββατο τα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 με σημαντικότερο αυτά κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Αλβανία
Ένας 64χρονος έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αργυροκάστρου, όπου εκκενώθηκαν τρία χωριά. Την ίδια ώρα μαίνονται πολλά πύρινα μέτωπα, κυρίως στο Ν.Δ τμήμα της Αλβανίας με την κατάσταση είναι κρίσιμη στη χερσόνησο Καραμπουρούν, κοντά στον Αυλώνα. Τα πύρινα μέτωπα ξεπερνούν τα 20 σε όλη τη χώρα, με δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού να δίνουν αγώνα για την κατάσβεσή τους.

Κόσοβο
Ένας άντρας έχασε τη ζωή του στη Μαλίσεβα κοντά στην πόλη Πρίζρεν, στα κεντρικά της χώρας, από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο. Το Σάββατο βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις πυρκαγιές.

Κροατία
Έως αυτή τη στιγμή έχουν καεί περίπου 8.500 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και πευκοδάσους στην περιοχή του Τρόγκιρ, στις Δαλματικές Ακτές.

Ιταλία
Στις φλόγες έχουν παραδοθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεκάδες δασικές περιοχές στην Σαρδηνία, στην Σικελία και στην Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας. Οι Αρχές ανακοίνωσαν πως η πλειοψηφία τους οφείλεται σε εμπρησμούς. Τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην Σικελία, όπου το μέτωπο επεκτάθηκε στην ορεινή περιοχή των Νέμπροντι και Μαντονίε, κοντά στο Παλέρμο. Στην ίδια περιοχή και στο τουριστικό θέρετρο του Μπαλεστράτε εκκενώθηκαν κατοικίες για προληπτικούς λόγους.

Πηγή: patrastimes.gr