Στα 7,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πόροι θα διεκδικήσει φέτος η κυβέρνηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να πέσουν στην οικονομία και να στηρίξουν την επιστροφή σε δυναμική ανάκαμψη από το β’ εξάμηνο του έτους. Μαζί με την εκταμίευση της προκαταβολής 3,9 δισ. ευρώ που αναμένεται -τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων- κατά τον Ιούλιο, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εκταμιευθεί και η αντίστοιχου ύψους πρώτη δόση επιχορηγήσεων και δανείων.

Βέβαια, για να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της κάθε δόσης η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι συνεπής στην υλοποίηση των επενδυτικών έργων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει με απόλυτη συνέπεια και αυστηρότητα όλα τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των έργων, τα οποία θα είναι ασφυκτικά και δεν θα επιτρέπουν καθυστερήσεις στον μηχανισμό δεδομένου ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026 μέσω εξάμηνων εκταμιεύσεων.

«Ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα»
Οι εκταμιεύσεις θα συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων, ενώ σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται θα μπαίνει «κόφτης» στις εκταμιεύσεις των 3 δισ. ευρώ που θα την περιμένουν ανά εξάμηνο. Το σχέδιο αποτελείται από 112 επενδύσεις και έργα και από 58 μεταρρυθμίσεις (συνολικά 170 τον αριθμό), οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2026 για να φτάσουν εγκαίρως τα κονδύλια και τα δάνεια της ΕΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί. Πρέπει να απορροφήσουμε ακριβώς τα ίδια ποσά». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στην περίπτωση υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να τα βάλουμε εμείς, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στο Φόρουμ των Δελφών, οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε μόνιμη πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως των επτά ποσοστιαίων μονάδων.

Οσον αφορά τη διαχείριση των δανείων των 12,7 δισ. ευρώ, κεντρικό ρόλο θα έχουν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες αλλά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα εκταμιεύουν δάνεια χωρίς κρατικές εγγυήσεις για τα επενδυτικά έργα, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διαχείριση από την πλευρά τους λόγω του μεγάλου προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Χρηματοδότηση έως το 50% της επένδυσης
Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φτάνει μέχρι το 50% της επένδυσης με δάνεια χαμηλού επιτοκίου 0,2%-0,3%, το 30% θα είναι δάνειο από τις τράπεζες και το 20% θα είναι ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε 5 άξονες, για τους οποίους θα μοριοδοτούνται τα επενδυτικά σχέδια: Πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακές δράσεις, χρηματοδότηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, έρευνα και καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ένα ποσό 1,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί σε προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγροδιατροφικό τουρισμό (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ). Η έγκριση του «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα εγκριθούν από το Εcofin στις 18 Ιουνίου.

Πηγή: patrastimes.gr