Το ποσό των 616 εκατ. ευρώ οφείλουν τα Ταμεία σε έως 237.686 συνταξιούχους λόγω αναλόγου πλήθους ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Πρόκειται για μία κατά 23% αυξημένη οφειλή των Ταμείων προς τους συνταξιούχους σε σχέση με το τέλος του περασμένου χρόνου, η οποία εκδηλώθηκε παράλληλα με την εκτίναξη των ελλειμμάτων των Ταμείων αλλά και των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρηματιών ιδίως λόγω των συνεπειών της κορονο-κρίσης. Μάλιστα, η αύξηση αυτή, μεταξύ άλλων, οφείλεται, εκ των πραγμάτων, στα ίδια τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, καθώς αυτά οδήγησαν στην υπολειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, καθώς αυτές την περασμένη Άνοιξη εργάσθηκαν με το 1/3 του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Capital.gr» η αύξηση αυτή, οφείλεται, από ποσοτική άποψη, στην άνοδο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων κατά 56% για τις αιτήσεις για κύριες συντάξεις και κατά 21% για τις αιτήσεις για τις επικουρικές συντάξεις. Πλέον, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε 237.686 έναντι 164.000 στο τέλος του περασμένου χρόνου.

Αναλυτικότερα, οι ληξιπρόθεσμες (δηλαδή εκείνες που ξεπερνούν τους 3 μήνες αναμονής) αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου στις 146.406.

Το δημοσιονομικό κόστος εξόφλησης τους, μαζί με τα «αναδρομικά» τους (δηλαδή τις συντάξεις από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης έως τη στιγμή της έκδοσης τους) ανέρχεται στα 487 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν στις 93.785, ενώ το κόστος εξόφλησής τους ανερχόταν σε 388 εκατ. ευρώ.

Έτσι μέσα σε 6 μήνες (Δεκέμβριος 2019-Ιούνιος 2020) σημειώθηκε αύξηση 52.621 (ή 56%), ενώ το κόστος εξόφλησής τους αυξήθηκε κατά 99 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, αυτές ανήλθαν τον Ιούνιο σε 91.280 έναντι 70.275 τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνεπώς αυξήθηκαν 21.005 (ή 21%).

Το δημοσιονομικό κόστος εξυπηρέτησής τους (μαζί με τα «αναδρομικά» τους, δηλαδή τις μηνιαίες συντάξεις από τη χρονική στιγμή της υποβολής της αίτησης έως τη στιγμή της έκδοσης» τους) ανέρχεται πλέον στα 127 εκατ. ευρώ έναντι 83 εκατ. ευρώ πριν έξι μήνες.

Συνολικά, το συνολικό κόστος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στα 616 εκατ. ευρώ έναντι 471 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Συνεπώς αυξήθηκε κατά 145 εκατ. ευρώ (23%).

Η «θηλιά» αυτή δεν αναμένεται, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα, να «χαλαρώσει» καθώς, κάθε μήνα κατατίθενται περισσότερες νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε σχέση με τις συντάξεις που εκδίδονται.

Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, εκδόθηκαν 12.170 νέες συντάξεις, ενώ κατατέθηκαν 15.617 νέες αιτήσεις. Συνεπώς, οι νέες αιτήσεις ήταν κατά 3.457 (ή 22%) περισσότερες σε σχέση με τις εκδοθείσες νέες συντάξεις.

Με άλλα λόγια, την ίδια ώρα που έχουν αυξηθεί 56% οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύριες συντάξεις και 21% οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων, σημειώνεται ένας ρυθμός αύξησης των νέων αιτήσεων της τάξεως του 22%.

Αυτό σημαίνει πως για να μειωθεί το stock των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων για συντάξεις, θα πρέπει μειωθεί η θετική διαφορά μεταξύ νέων αιτήσεων και των εκδόσεων νέων συντάξεων, μέσω της αύξησης του ρυθμού καταβολής νέων συντάξεων.

Πηγή: patrastimes.gr