Την ώρα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «χτενίζει» τις τελικές προτάσεις που θα παρουσιάσει το Σάββατο στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας για την Οικονομία εν τω μέσω της πανδημίας, μια δήλωση του ακαδημαϊκού και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του, Αντώνη Λιάκου, που επέσυρε σφοδρές αντιδράσεις, προκάλεσε χθες νέα «ταραχή».

Ο κ. Λιάκος , αναφερόμενος στα γεγονότα της Μόρια και ειδικότερα στις κατηγορίες για εμπρησμό τις οποίες αντιμετωπίζουν τρεις αφγανοί, επιχείρησε να αιτιολογήσει το κάψιμο του ΚΥΤ αφετέρου ζήτησε οργάνωση για την υπεράσπισή τους για να μην αφεθούν «στα χέρια του Χρυσοχοίδη».

Οι αντιδράσεις φούντωσαν αμέσως, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να χαρακτηρίζει «άφρονα» τον Αντώνη Λιάκο και τη Ν.Δ να ζητεί την διαγραφή του.

«Κεντρικά», το κόμμα δεν αναμείχθηκε καθόλου στο «επεισόδιο». Ο ίδιος ωστόσο, με νέα δήλωσή του , η οποία διανεμήθηκε από την Κουμουνδούρου, απάντησε στη Ν.Δ, μεταξύ άλλων : «Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση».

Στήριξη από Φίλη και Μπίστη
Σε υπεράσπιση του Αντώνη Λιάκου ( σημειωτέον προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη) έσπευσε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Η «ανάγνωση» Φίλη για τις αντιδράσεις που σήκωσε η τοποθέτηση Λιάκου, περιστρέφεται ούτε λίγο- ούτε πολύ στην διαπίστωση ότι έχουν ως στόχο την Αριστερά και «τους ανθρώπους» της.

Εξ΄ού και μεταξύ άλλων, ο Νίκος Φίλης δήλωσε: «Ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος «πήρε στους ώμους του» την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό» προσθέτοντας: » Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και «εσωτερικών εχθρών» να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της».

Τον «συνοδοιπόρο» του στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ στήριξε με εκτενές σημείωμά του στο facebook και ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στους επικριτές του ως «βαρβάτους δεξιούς, ψευτοφιλελεύθερους και μεταμελημένους αριστερούς που έχουν χάσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς και έχουν γίνει οι πιο άτεγκτοι υποστηρικτές του νόμου και της τάξης».

Σύμφωνα με την ίδια δήλωση Μπίστη, «Θα έβαζε φωτιά στην Μόρια» ολοφύρονται ανατριχιάζοντας. Καθηγητής Πανεπιστημίου με τον πυρσό στο χέρι … Να τι έγραψε ο Αντώνης:

«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα.» Την τραγωδία αυτών των ανθρώπων τονίζει , την αδυναμία της Ευρώπης και του ελληνικού κράτους να ανταποκριθούν στο προσφυγικό – μεταναστευτικό . Την απελπισία που νοιώθουν και τους οδηγεί στα άκρα. Δεν πρέπει να είσαι υποχρεωτικά αριστερός για να μπορείς να μπεις στην θέση τους και να τους καταλάβεις».

Πηγή: patrastimes.gr