Αλλαγές στο Instagram για την ασφάλεια των εφήβων και τη γονεϊκή εποπτεία

Αλλαγές στο Instagram για την ασφάλεια των εφήβων και τη γονεϊκή εποπτεία

Το Instagram προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του για τους εφήβους. Οι λογαριασμοί εφήβων, που απευθύνονται σε χρήστες ηλικίας 13 έως 15 ετών, θα έχουν από προεπιλογή αρκετές ρυθμίσεις απορρήτου ενεργές, κάτι που σημαίνει ότι οι αναρτήσεις τους θα είναι ιδιωτικές και θα απαιτούν έγκριση για νέους ακολούθους.

Αυτές οι ρυθμίσεις μπορούν να τροποποιηθούν μόνο εφόσον ο λογαριασμός ανατεθεί σε γονέα ή κηδεμόνα ή εάν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 16 ετών. Επιπλέον, οι γονείς που επιθυμούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του παιδιού τους θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν σε ποιους στέλνουν μηνύματα και τι τους ενδιαφέρει, χωρίς όμως να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.

Η Meta, μητέρα εταιρεία του Instagram, αναγνωρίζει την ανάγκη για περισσότερη προστασία των εφήβων στους οποίους απευθύνεται και περιγράφει τις αλλαγές ως μια “νέα εμπειρία για τους εφήβους, με καθοδήγηση από τους γονείς”. Ωστόσο, στέλεχοι όπως ο Sir Nick Clegg σημειώνουν ότι οι γονείς συχνά δεν ενεργοποιούν αυτά τα εργαλεία εποπτείας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ασφαλείας.

Η NSPCC χαιρέτισε αυτές τις εξελίξεις, αλλά τόνισε ότι η Meta πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την πρόληψη επιβλαβούς περιεχομένου. Ο Ian Russell, γονέας μιας κοπέλας που είχε λάβει επιβλαβές περιεχόμενο στο Instagram, ζήτησε να αξιολογηθεί η εφαρμογή αυτών των πολιτικών πριν βγουν βιαστικά συμπεράσματα.

Για τη διασφάλιση ότι οι χρήστες δηλώνουν σωστά την ηλικία τους, το Instagram θα ενισχύσει την επαλήθευση της ηλικίας. Από τον Ιανουάριο, θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό εφήβων που χρησιμοποιούν λογαριασμούς ενηλίκων.

Οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να προσφέρουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους έφηβους χρήστες, ωστόσο η πραγματική αποτελεσματικότητα τους θα κριθεί από το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη.

Πηγή: naftemporiki.gr