Ανακαλύφθηκε Περιοχή Μαζικής Αστρογένεσης στα Σύνορα του Γαλαξία μας[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bP1A_gD4LOM[/embed]

Ανακαλύφθηκε Περιοχή Μαζικής Αστρογένεσης στα Σύνορα του Γαλαξία μας[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bP1A_gD4LOM[/embed]

Ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους πιο παλαιούς στο Σύμπαν και, όπως υποδεικνύει η επικρατούσα θεωρία, έχει εξαντλήσει τα περισσότερα από τα υλικά που χρειάζονται για την παραγωγή άστρων. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντικούς περιορισμούς στην γέννηση νέων άστρων, με ορισμένες μελέτες να αναφέρουν ότι δημιουργείται μόλις ένα νέο άστρο ανά έτος στον γαλαξία μας.

Πρόσφατα, το ισχυρό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε μια μέχρι τώρα άγνωστη περιοχή κοντά στον γαλαξία μας, όπου παρατηρείται έντονη αστρογένεση. Αυτή η περιοχή, που ονομάζεται Ακραίος Εξώτερος Γαλαξίας, βρίσκεται σε απόσταση 58.000 ετών φωτός από το κέντρο του γαλαξία, διπλάσια από την απόσταση της Γης από το γαλαξιακό κέντρο.

Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τις παρατηρήσεις δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό «Astronomical Journal». Στην εν λόγω περιοχή εντοπίστηκαν δύο μοριακά σύννεφα, γνωστά ως Digel Clouds 1 και 2, που περιέχουν υδρογόνο σε ποσότητες ικανές να προάγουν τον σχηματισμό νέων άστρων.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι «Αυτές οι περιοχές μοιάζουν περισσότερο με μικρούς νάνους γαλαξίες, ή με την εικόνα του Γαλαξία στα αρχικά στάδια σχηματισμού του. Έτσι, οι συγκεκριμένες περιοχές προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για τη μελέτη της αστρογένεσης και τη συλλογή πληροφοριών για το πώς σχηματίστηκαν τα άστρα στο πρώιμο Σύμπαν, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών τους, όπως οι πίδακες υλικών που εκτοξεύουν τα νεαρά άστρα με εξαιρετικές ταχύτητες.»

Πηγή: naftemporiki.gr