Ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για τον κένταυρο 29P Schwassmann-Wachmann 1

Ανακαλύψεις του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb για τον κένταυρο 29P Schwassmann-Wachmann 1

Τα διαστημικά σώματα γνωστά ως κένταυροι χαρακτηρίζονται από την ασταθή τροχιά τους γύρω από τον Ήλιο, με τροχιές που βρίσκονται μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα. Ο όρος “κένταυροι” προέρχεται από τους κενταύρους που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία, καθώς αυτά τα ουράνια σώματα συμπεριφέρονται σαν ένα μίγμα αστεροειδών και κομητών. Αν και προφανώς ασταθείς, πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ζώνη του Κάιπερ, μοιάζοντας με τους κομήτες.

Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb παρατήρησε τον κένταυρο 29P/Schwassmann-Wachmann 1, εξάγοντας πληροφορίες για τη φυσιολογία αυτού του σώματος. Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση «Nature», όπου αναφέρεται ότι ο 29P είναι ένα από τα πιο ενεργά γεωλογικά αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος, απελευθερώνοντας ύλη στο Διάστημα κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες.

Μέσω των παρατηρήσεων του James Webb, εντοπίστηκαν πίδακες μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του άνθρακα, προσφέροντας νέες ενδείξεις για τη δομή και τη σύνθεση του πυρήνα του 29P. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκαν υδρατμοί, πιθανώς λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε αυτό το σώμα.

Η ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα τρισδιάστατο μοντέλο των πιδάκων για να κατανοήσει τον προσανατολισμό και την προέλευσή τους. Ανακάλυψαν ότι οι πίδακες προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές στον πυρήνα του Κένταυρου, αν και το James Webb δεν κατάφερε να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον πυρήνα σε αυτό το στάδιο.

Όπως εξηγεί η Δρ. Σάρα Φάγκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, οι κένταυροι είναι απομεινάρια του σχηματισμού του πλανητικού μας συστήματος. Τα υλικά του 29P διατηρούν πληροφορίες για πτητικές ουσίες που υπήρχαν στα πρώτα στάδια της ύπαρξης του ηλιακού συστήματος. Ο ίδιος ο 29P φέρει σημαντικές διαφορές στην αφθονία των χημικών στοιχείων στην επιφάνειά του, κάτι που υποδεικνύει ότι το σώμα αυτό μπορεί να αποτελείται από διάφορα κομμάτια, ενδεχομένως δύο διαφορετικά σώματα που συγχωνεύθηκαν.

Γενικά, τα ευρήματα από τις παρατηρήσεις του James Webb έχουν χαρακτηριστεί ως πολύ ενθουσιώδη και σημαντικά για την κατανόηση της σύστασης των κενταύρων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Πηγή: naftemporiki.gr